latinica  ћирилица
11/04/2021 |  10:16 ⇒ 10:17 | Аутор: СРНА

Раст од три одсто - централна улога индустрије

Економски раст у БиХ од 2021. до 2023. године очекује се по просјечној стопи од три одсто, гдје би дешавања у индустрији са вишим стопама повећања физичког обима производње требало да имају централну улогу, наведено је из Дирекције за економско планирање БиХ у Програму економских реформи за тај средњорочни период.
Металска индустрија - Фото: РТРС
Металска индустријаФото: РТРС

Осјетнији економски раст може се очекивати уколико посљедице изазване пандемијом вируса корона буду саниране у неком краћем року током посматраног периода.

Кретање физичког обима индустријске производње у средњем року, поред интерних динамика реструктурисања економије, зависиће и од привредних кретања на тржиштима главних трговинских партнера, као што је то био случај и у досадашњем периоду, наводе из Дирекције.

Поред повољних екстерних прилика у овом средњорочном временском оквиру се очекује и значајнији утицај интерних динамика у функцији јачања индустријске производње у БиХ, током којег се очекује да би реформске мјере на унапређењу пословног амбијента које проводе надлежне институције требало да дају мјерљиве резултате.

Побољшање пословног амбијента, наводе из Дирекције, требало би резултирати повећањем инвестиционих улагања, домаћих и страних, већу искориштеност постојећих и покретање нових капацитета, повећање броја запослених и јачање конкурентске позиције произвођача у БиХ и на домаћем и на инотржишту.

У овом документу се наводи, да би, између осталог, и раст обима инвестиција и трговине у БиХ требало да се позитивно одрази на број запослених лица нарочито у секторима који су и претходних година запошљавали највише лица.

Уз боље пословне прилике у области индутрије, трговне, али и појединих услужних дјелатности створили би се реални услови за поновни, постепени раст броја запослених лица у тим дјелатностима.

Према прогнозама, у овој години би због продужења трајања пандемије дошло до нешто успоренијег опоравка кредитне активности са пројектованом стопом од 2,5 одсто на годишњем нивоу, док би у наредној години дошло до нешто бржег раста кредитне активности са стопом од 4,5 одсто годишње, а та стопа у 2023.години имала би раст од шест одсто.

Такође се предвиђа и раст страних директних инвестиција са нивоа од око 1,9 одсто од бруто домаћег производа /БДП/ у вој до 2,1 одсто од БДП-а у 2023. години