latinica  ћирилица
10/04/2021 |  11:46 ⇒ 11:47 | Аутор: СРНА

Линта: Србија да донесе резолуцију о геноциду НДХ над Србима

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта затражио је од Србије да поводом 80 година од оснивања Независне државе Хрватске донесе резолуцију о геноциду НДХ над Србима, Јеврејима и Ромима, оснује меморијални центар српских жртава геноцида НДХ и одреди дан сјећања на српске жртве геноцида НДХ.
Дјеца жртве НДХ - Фото: РТРС
Дјеца жртве НДХФото: РТРС

Линта је навео да је то начин да се систематски његује култура сјећања и коначно започне праведна борба за признање геноцида над српским народом у међународној заједници.

Он је нагласио да је концепт НДХ био смишљен и планиран геноцид над српским народом, спровођен под паролом да трећину Срба треба побити, трећину покатоличити, а трећину протјерати.

- Злочин геноцида у НДХ по својим размјерама је раван Холокаусту који је нацистичка Њемачка извршила над Јеврејима. Усташки геноцид у НДХ вршен је на најбруталније и најсвирепије начине, углавном `ручно`, користећи 57 метода убијања ножевима, маљевима, сјекирама, специјалним сјечивима од којих је најпознатији `србосјек`", подсјетио је Линта.

Он је навео да је злочин геноцида извршен кроз систем концентрационих логора смрти, као и масовним покољима изван њих.

- Једино су у НДХ постојали концентрациони логори за истребљење дјеце, а у њима је, према непотпуним истраживањима, страдало 42.791 српско дјете, 5.737 ромске и 3.710 јеврејске дјеце - навео је он.

Линта је подсјетио да је у НДХ, према непотпуним истраживањима, убијено више од 750.000 Срба, а да је око 250.000 Срба било принуђено да се, зарад спаса голог живота, одрекне православне вјере и под присилом и смртном пријетњом прихвати католицизам.

Линта је указао да се у Хрватској усташе и НДХ рехабилитују и величају на разне начине, те указао да је поздрав "За дом спремни" суштински и формално озакоњен, да је Хрватски сабор покровитељ комеморације убијеним усташким зликовцима у Блајбургу, а више од 30 улица носе имена усташких званичника или јавних личности које су биле блиске том режиму.

Он је додао да је у Хрватској подигнуто и на десетине споменика усташким злочинцима, да се служе мисе Анти Павелићу и усташким генералима и пуковницима, да се усташки грб са почетним бијелим пољем се слободно користи у јавности, а усташе се сматрају хрватским патриотама и борцима за слободу.