latinica  ћирилица
07/04/2021 |  22:46 ⇒ 22:46 | Аутор: ТАНЈУГ

Пленковић: Хрватска наставља вакцинацију Астра Зенеком

Хрватска ће наставити да вакцинише грађане вакцином Астра Зенека, поручио је премијер Андреј Пленковић након што је Европска агенција за лијекове потврдила да постоји веза између те вакцине и појаве крвних угрушака у ријетким случајевима.
Андреј Пленковић - Фото: Screenshot
Андреј ПленковићФото: Screenshot

Пленковић је рекао да су чланови ужег кабинета Владе имали састанак са представницима Хрватског завода за јавно здравство и Хрватске агенције за лијекове.

- Чињеница је да је постојао одређени број случајева гдје је установљена могућа веза између ове вакцине и неких нуспојава, али став ЕМА је да је корист од вакцине већа од ризика и зато ХЗЈЗ сматра да се може наставити вакцинисање Астра Зенеком, а Влада ће пратити тај став - поручио је Пленковић.

Хрватска је највише вакцина наручила управо од Астра Зенеке, а Пленковић каже да цијена те вакцине нема везе с њеним квалитетом и истиче да је цијену одредила Европска комисија, која је преговарала са фармацеутским компанијама, преноси Индекс.

- Вакцине штите од смрти и хоспитализације, ту се ништа није промијенило. Нормално је да кад се овако брзо дође до открића вакцина дође до нуспојава, јер се вакцинишу милиони људи - рекао је Пленковић.

Он је додао да ће Хрватска наставити да тражи могућност да набави различите вакцине од других компанија.

- Што се тиче Спутњика, ми смо поднијели захтјев за документацију и спремни смо да наручимо и ту вакцину, али је увијек добро да имамо потврде надлежних тијела о квалитету поједине вакцине - рекао је Пленковић.