latinica  ћирилица
07/04/2021 |  15:14 ⇒ 16:13 | Аутор: СРНА

Шеранић: Здравствене мјере дале резултате

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић рекао је данас у Бањалуци да су дале резултате посљедње петнаестодневне здравствене мјере власти у вези са сузбијањем ширења вируса корона.
Посјета УКЦ Бања Лука - Фото: Facebook
Посјета УКЦ Бања ЛукаФото: Facebook

- О томе свједоче и људи у УКЦ-у који су јуче и данас имали нешто мање пацијената у односу на протекле седмице - рекао је Шеранић, који је данас са представницима Свјетске здравствене организације у БиХ, Фонда здравственог осигурања Републике Српске и Универзитетског клиничког центра посјетио одјељења УКЦ-а у којима се збрињавају пацијенти обољели од вируса корона.

Шеранић је рекао да су у претходном периоду бројке заражених биле далеко веће и да ће ускоро бити јасно, на основу обећавајућих података из посљедњих дана, да ли ће такав тренд бити и настављен.

Он је рекао да је у прошлој седмици, у односу на претпрошлу, био је готово исти број новозаражених, односно у двије седмице нешто више од 3.000 заражених.

Министар здравља и социјалне заштите је рекао да о мјерама не треба пуно полемисати, јер је ријеч и о препорукама СЗО и да те мјере спроводе сви у свијету и у региону.

Шеранић је рекао да су саслушали препоруке СЗО када је ријеч о наставку борбе са пандемијом како би био унапријеђен систем лијечења пацијената од вируса и здравствена заштита у Српској.

Министар здравља и социјалне заштите је рекао да је на плану борбе са пандемијом потребна солидарност и издизање изнад свих препуцавања, па и политичких, да би сви из здравствено-економских проблема заједнички изашли што здравији и спремнији.

- То је потребно јер нам људи умиру од вируса и немојте зарад њих да чинимо оно што не бисмо. Мјере су свима познате, капацитети здравства су спремни, али имају своја ограничења - рекао је Шеранић.

Он је истакао да остаје забрана окупљања и друге забране и додаје да је појединац онај који спроводи мјеру и утиче на то како ће се болест рефлектовати и пренијети.

Шеранић је рекао да је у УКЦ урађена трећа реорганизација, према којој је "убачено" 100 до 150 нових кревета за лијечење пацијената.

- Направљена су нова три система за тријажу и тачно прерасподјељујемо пацијенте сходно њиховом здравственом стању да би се олакшао рад у УКЦ-у и на најбољи начин збрињавали обољели - рекао је Шеранић.

Он је додао да је сличан посао урађен у болницама Српске.

- Пацијената је више него у другом таласу вируса, теже су и њихове клиничке слике, а лијечење продужено - каже Шеранић.

Он је рекао да Српска и у локалним заједницама има довољно стручног и обученог кадра за лијечење вируса.

Шеранић је рекао да су поједине приватне здравствене установе позване да се укључе у процес збрињавања обољелих од вируса и додао да је приватни сектор у великој мјери помогао када је ријеч о збрињавању пацијената од других болести, с обзиром на оптерећеност јавног сектора лијечењем и збрињавањем пацијената обољелих од вируса корона.

- Свјесни смо да вјероватно неки пацијенти у тренутку када требају здравствену његу не могу да је добију, али се трудимо и дајемо све од себе да је добију што прије - рекао је Шеранић.

Шеранић и остали су обишли Клинику интензивне медицине за нехируршке гране УКЦ-а, ковид одјељења - Интерно, Пулмологија и Ургентни центар, а одржан је и радни састанак са пословодством УКЦ-а.

Клиника интензивне медицине за нехируршке гране УКЦ-а једина у БиХ збрињава најтеже и критично обољеле нехируршке пацијенте, а позната је по стручном кадру који лијечи пацијенте користећи најсавременију опрему.

Одјељења ковид – Интерно и Пулмологија збрињавају тешко обољеле од вируса, а формирана су у октобру када је Централни медицински блок УКЦ-а подијељен на два дијела да би се одговорило на велики прилив пацијента у другом таласу пандемије.