latinica  ћирилица
07/04/2021 |  07:36 ⇒ 15:43 | Аутор: СРНА

Новаковић Бурсаћ: Понашање СДА води у нову блокаду

Предсједавајућа Клуба СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ Сњежана Новаковић Бурсаћ оцијенила је да СДА нема ниједан разлог да блокира попуњавање позиције министра за људска права и избјеглице у Савјету министара, јер је јасно да та функција припада кадру из Републике Српске, али да ће, ако се упуте у те воде, то додатно закомпликовати односе и политичку ситуацију у БиХ, а кривци ће бити искључиво они.
Сњежана Новаковић Бурсаћ - Фото: РТРС
Сњежана Новаковић БурсаћФото: РТРС

Она је упозорила да блокаде без разлога могу само погоршати односе у БиХ.

- Та позиција припада некоме из реда осталих из Републике Српске. И то је јасно. Имали смо већ на дјелу разна условљавања у протеклом периоду и то нас је довело у стање нефункционалности. Ко год има намјеру да блокира, нека се сматра одговорним за додатну нефункционалност институција - истакла је Бурсаћева за "Глас Српске".

Према њеним ријечима, када се прича о блокади, не може се причати само о једној институцији.

- Очито да су из СДА у јавност изашли са ставовима који нису прије тога ничим изазвани, те показују своју намјеру условљавања. Ми немамо намјеру да прихватамо условљавања - поручила је Бурсаћева.

Коментаришући ставове СДА, она је навела да су у овој странци рекли да не прихватају одређено име, а то име се још није званично ни појавило.

Бурсаћева каже да тај приједлог треба да буде из СНСД-а и странака које су уз њега, наводећи да очекује прихватање без условљавања.

Коментаришући то што се често повлачи паралела да ће кадру из Републике Српске припасти Лучићева фотеља ако Сенад Братић /СДА/ буде враћен на мјесто потпредсједника Народне скупштине Српске, она је напоменула да ту нема паралеле јер је ријеч о различитим нивоима власти.

- СДА није учествовала у формирању Владе Републике Српске, нити је дио већине у Народној скупштини, а СНСД учествује у формирању Савјета министара. Према томе, то се не може поредити - сматра Бурсаћева.

Представнички дом је по захтјеву предсједавајућег Савјета министара Зорана Тегелтије смијенио Милоша Лучића са позиције министра за људска права и избјеглице јер је ДНС, странка чији је члан, раскинула партнерство са СНСД-ом и владајућом коалицијом у Српској. Ту одлуку, како би ступила на снагу, треба сутра да потврде и делегати Дома народа.