latinica  ћирилица
05/04/2021 |  13:02 ⇒ 13:03 | Аутор: СРНА

Мазалица: Утврдити пропусте који су довели до прекида чишћења града

Посланик СНСД у Народној скупштини Републике Српске Срђан Мазалица затражио је од Министарства управе и локалне самоуправе и републичког управног инспектора да утврде пропусте у раду органа града Бањалука који су довели до тога да се у највећем граду Српске од 1. априла не пружа једна од основних комуналних услуга – чишћење јавних површина у насељеним мјестима.

Мазалица је у посланичком питању Министарству и инспектору, навео да се у Бањалуци од 1. априла, наводно због неусвајања буџета за 2021. годину, не пружа једна од основних комуналних услуга.

- Немам информацију да је комунална полиција града Бањалука предузела било какву активност у санкционисању одговорних за ово стање. Као грађанина Бањалуке и народног посланика занима ме како је могуће да је дошло до оваквог пропуста у раду инспекцијских органа, као и органа града - истакао је Мазалица.

Мазалица је напоменуо да, према Закону о комуналним дјелатностима, јединица локалне самоуправе обезбјеђује организовано обављање комуналних дјелатности, те да град Бањалука није благовремено створио претпоставке за организовано обављање услуге чишћења јавних површина у периоду након 1. априла.

- Према мојим информација, за обављање услуга чишћења јавних површина, град закључује оквирни споразум отвореним поступком јавне набавке чија процедура траје дуже од мјесец и више дана. Тај споразум је закључен са предузећем `Чистоћа` и важио је до 31. марта - објаснио је Мазалица.

Мазалица је навео да нема информацију да је током ове године градоначелник Бањалуке покренуо отворени поступак јавне набавке са циљем закључивања новог оквирног споразума од 1. априла, како пружање услуга чишћења јавних површина не би зависило од /не/усвајања буџета.

- У таквим околностима, да је буџет и усвојен до 31. марта, питање је да ли би нови оквирни споразум /с обзиром на трајање поступка јавне набавке/ могао обезбиједити наставак пружања услуга чишћења јавних површина од 1. априла - истакао је Мазалица.

Он је од Министарства управе и републичког управног инспектора затражио да провјере да ли су предузете било какве активности да комунална полиција утврди због чега надлежни орган није предузео потребне радње на обезбјеђењу пружања услуга чишћења јавних површина.

- Мишљења сам да је градоначелник могао покренути поступак јавне набавке, иако град, према мојим информацијама, нема усвојен план јавних набавки, а у циљу ступања на снагу новог оквирног споразума. Градоначелник није могао унапријед знати да буџет града неће бити усвојен до 31. марта - нагласио је Мазалица.

Мазалица је упитао шта би се десило у случају да је градоначелник био спријечен да без буџета за 2021. годину и плана јавних набавки покрене поступак јавне набавке.

- Да ли то значи да бисмо, да је усвојен буџет 31. марта, морали чекати ступање буџета на снагу, па усвајање плана јавних набавки, па покретање новог поступка јавне набавке са циљем закључивања оквирног споразума за набавку услуга чишћења јавних површина - навео је Мазалица.

Према његовом мишљењу, и да јесте усвојен буџет 31. марта, "ко зна колико времена би Бањалука била без обезбијеђене услуге чићења јавних површина".

Мазалица тражи да се утврди да ли је пружање наведене услуге могло бити обезбијеђено неким другим поступком, на примјер директним споразумом закљученим прије 31. марта, а чију финансијску реализацију не би могло пореметити неусвајање буџета за 2021. годину?

Мазалица је упитао и да ли су корисници комуналних услуга, у складу са Законом о комуналним дјелатностима, благовремено обавијештени о планираним или очекиваним сметњама и прекидима који су настали у пружању комуналних услуга из члана 14. овог закона?

Осим тога што тражи одговорност за ускраћивање комуналне услуге грађанима Бањалуке "за крајње неприхватљиво стање у Бањалуци, у којој је паралисана једна од основних функција града", Мазалица тражи да се, у случају усвајања буџета града током ове седмице, те наставка чишћења града, прати који ће бити основ, у смислу уговора, споразума и слично, за даље чишћење града, а који није било могуће закључити у периоду до 31. марта.