latinica  ћирилица
05/04/2021 |  12:53 ⇒ 12:53 | Аутор: СРНА

Првостепена пресуда Махмуљину отпремљена Тужилаштву БиХ

Суд БиХ отпремио је Тужилаштву БиХ првостепену пресуду којом је некадашњи командант Трећег корпуса такозване Армије БиХ Сакиб Махмуљин осуђен на 10 година затвора јер није спријечио убиства и нечовјечна поступања припадника одреда "Ел муџахедин" над заробљеним српским цивилима и рањеним припадницима Војске Републике Српске на подручју Возуће и Завидовића 1995. године, потврђено је Срни из Суда.

Тужилаштво БиХ ће након разматрања пресуде, која је отпремљена у петак, 2. априла, одлучити да ли ће на њу упутити жалбу Апелационом вијећу Суда БиХ.

Суд је 22. јануара Махмуљина прогласио кривим јер није спријечио и казнио злочине које су починили припадници одреда "Ел муџахедин", јединице из састава Трећег корпуса, којима је био директно надређен.

Првостепеном пресудом је утврђено да су припадници овог одреда, у оквиру акција "Прољеће '95" и "Фарз", убили 53 заробљена припадника Војске Републике Српске, те нечовјечно поступали према њима и неколико цивила.

У пресуди се у другој половини јула 1995. године у логору одреда "13. километар" један заробљеник убијен је и одсјечена му је глава, те су други тјерани да је љубе. Утврђено је да су другим заробљеницима од 23. јула до 23. августа припадници одреда наносили тешке тјелесне и душевне патње које су за посљедице имале поломљена ребра, избијене зубе и губитак вида.

Првостепено вијеће је закључило да су, у оквиру операције "Фарз", у септембру 1995. године припадници одреда отели заробљенике и цивиле од Петог батаљона и одвели их у логор "13. километар", гдје су 52 заробљеника убили ватреним и хладним оружјем.

Додаје се да је више заробљеника и цивила ударано палицама, шипкама, шлауфима, песницама, те излагано електрошоковима.

Пресудом је утврђено да је Махмуљин, као командант Трећег корпуса, пропустио да предузме мјере како би спријечио злочине иако је имао разлога да зна да би се могли десити, као и да није казнио подређене припаднике Одреда.

Предсједавајући Вијећа Зоран Божић у образложењу је напоменуо да је Махмуљин, знатно прије него што је постао командант Трећег корпуса, добио задатак од команданта такозване Армије БиХ Расима Делића да обави разговор са представницима муџахедина о уласку у састав Армије БиХ, након чега је одред формиран.

Божић је рекао да је Махмуљин имао ауторитет и да му је команда одреда вјеровала.

Он је навео да је Махмуљин боравио у зони дејстава у вријеме операције "Прољеће `95", те да је сама чињеница да припадници одреда "Ел муџахидин" нису хтјели предати заробљене Војној полицији представљала забрињавајућу информацију и захтијевала да се истражи ситуација.

Осим тога, додао је Божић, Махмуљин је одржавао састанке са представницима одреда.

Он је подсјетио на изјаву свједока који је испричао како је за вријеме операције "Фарз" обавијестио Махмуљина о отмици заробљеника, наводећи да му је оптужени рекао: "Ријешиће се".

Божић је додао да је изостала реакција оптуженог након што је предсједавајући Предсједништва РБиХ /Алија Изетбеговић/ послије посјете подручју рекао да има информације о нечовјечном поступању над заробљеним српским цивилима и рањеницима БиХ.