latinica  ћирилица
05/04/2021 |  10:11 ⇒ 10:38 | Аутор: СРНА

На дневном реду одлука о Лучићевој смјени

Дом народа Парламентарне скупштине БиХ на сједници у четвртак, 8. априла, требало би да се изјасни о одлуци предсједавајућег Савјета министара Зорана Тегелтије о смјени министра за људска права и избјеглице Милоша Лучића.
Дом народа Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине - Фото: РТРС
Дом народа Парламентарне скупштине Босне и ХерцеговинеФото: РТРС

Тегелтија је одлуку донио јер је ДНС, на чији је приједлог Лучић именован за министра, напустио владајућу коалицију и прешао у опозицију.

Прошле седмице Тегелтијину одлуку потврдио је Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ, а да би Лучић био смијењен, потребно је да то учини и Дом народа.

Предвиђено је да делегати размотре у другом читању и Приједлог закона о привременим мјерама у раду правосудних и других органа БиХ за вријеме стања природне или друге несреће на територији БиХ, који је предложио Савјет министара како би се надлежним органима омогућили што адекватнији услови за рад, те одговорно и рационално приступило превазилажењу ситуације за вријеме наведених околности.

Пред Домом народа у првом читању ће се наћи Приједлог закона о допунама Закона о парничном поступку пред Судом БиХ, који је утврдио Савјет министара, а којим се омогућава боља заштита свједока.

Допунама се врши усаглашавање Закона о парничном поступку у БиХ и Закона о заштити свједока под пријетњом и угрожених свједока и омогућава свједоцима који свједоче под мјерама заштите у кривичном поступку континуирана заштита идентитета у току накнадног покретања парничног поступка за накнаду штете.

Ријеч је о системском закону који ће без икаквих финансијских импликација по буџет омогућити унапријеђен законски оквир за заштиту права жртава које су свједочиле у кривичним поступцима, укључујући и поступке у вези с ратним злочинима, организованим криминалом или трговином људима, наведено је у образложењу предложених допуна.

На дневном реду сједнице Дома народа је и захтјев делегата Дениса Бећировића и Златка Милетића за разматрање по хитном поступку Приједлога закона о измјени и допунама Кривичног закона БиХ.

Предложеним измјенама и допунама утврђује се правна и кривична одговорност лица која негирају или не прихватају пресуде међународних и домаћих судова надлежних за кривична дјела ратног злочина или злочина против човјечности.

На дневном реду су и извјештаји комисије Колегијума Дома народа о постизању сагласности о Приједлогу закона о допуни Закона о јавним набавкама по хитном поступку, те Приједлогу закона о допуни Закона о лијековима и медицинским средствима по хитном поступку.

Предвиђено је и разматрање извјештаја сталних комисија Дома народа о раду у прошлој години, као и извјештаја више других тијела Парламента БиХ.

Дом народа требало би да се изјасни о давању сагласности за ратификацију више међународних споразума и уговора, међу којима су и споразум о макрофинансијској помоћи ЕУ за БиХ, те споразум између БиХ и Пакистана о реадмисији.

Почетак сједнице заказан је за 10.30 часова.