latinica  ћирилица
04/04/2021 |  21:16 ⇒ 05/04/2021 | 07:54 | Аутор: СРНА

Од сутра у Србији раде баште кафића

У Србији ће од сутра, према одлуци Кризног штаба за заштиту од заразне болести, важити нове мјере за сузбијање епидемије вируса корона, међу којима и та да је угоститељским објектима са баштом дозвољен рад искључиво на отвореном, уз поштовање свих епидемиолошких мјера.
Београд  (Фото:in4s.net) -
Београд (Фото:in4s.net)

Нове мјере важиће од 6.00 часова, сазнаје РТС у Влади Србије.

Битна новина јесте да сви објекти и установе којиме је рад дозвољен имају јединствено дозвољено радно вријеме од 6.00 до 22.00 часа.

Угоститељским објектима са баштом од сутра је дозвољен рад искључиво на отвореном, уз поштовање свих епидемиолошких мера, које, између осталог, подразумијевају највише петоро људи за истим столом, уз обавезан размак од два метра између столова, док је забрањено извођење сценско-музичког програма, односно жива музика у баштама.

Кафићи и ресторани и даље могу вршити шалтерску продају хране и пића без обзира на то да ли имају или немају башту, док достава остаје дозвољена 24 часа дневно, седам дана у седмици.

Према новим мјерама, остају затворени тржни центри, као и кафићи и ресторани који немају башту.

И даље је на снази мјера да сви објекти морају да обезбиједе поштовање мјере од минимум девет метара квадратних по особи или посјетиоцу, а изузетак су фитнес-клубови, спа-центри, теретане и слично, гдје мора бити обијезбеђено 16 метара квадратних по особи.

Из Владе Србије напомињу да ће од сутра ујутро бити појачан инспекцијски надзор поштовања свих епидемиолошких мјера на територије цијеле Србије.

Апотеке, бензинске пумпе, лабораторије, ординације, ветеринарске амбулантне и слично могу радити нон-стоп сваког дана, као и до сада.

Влада Србије и овим путем још једном позива на поштовање свих епидемиолошких мјера и апелује на личну одговорност свих грађана.

- Све мере уводе се ради заштите здравља становника и свођења социјалних контаката на минимум, али до коначне победе над пандемијом потребан је допринос свих појединаца у друштву - напомињу из Владе Србије.

Вакцинација против заразне болести ковид 19 одвијаће се без прекида по унапријед утврђеном плану и у наредним данима.