latinica  ћирилица
04/04/2021 |  14:16 ⇒ 17:15 | Аутор: СРНА

Раст наплате јавних прихода, прикупљено више од 684 милиона КМ

Пореска управа Републике Српске је у првом кварталу ове године наставила је стабилан тренд раста у наплати јавних прихода Републике Српске, па је тако прикупљено укупно 684,2 милиона КМ, што је за 85,1 милиона КМ или 14 одсто више него у истом периоду претходне године.
Пореска управа Републике Српске - Фото: РТРС
Пореска управа Републике СрпскеФото: РТРС

Наплата доприноса је износила 418,5 милиона КМ, што је за 36,1 милиона КМ или девет одсто више него у истом периоду прошле године, док су остали јавни приходи наплаћени у износу од 114,7 милиона КМ, што је повећање наплате за 15,9 милиона марака или 16 одсто, саопштено је из Пореске управе.

Када су у питању директни порези, наплата је износила 151 милион КМ, што је за 33,7 милиона марака више него у истом периоду прошле године. Значајан раст наплате у овом сегменту прихода остварен је код пореза на доходак који је наплаћен у износу од 55,4 милиона марака, што је за 8,1 милиона КМ или 17 одсто више него у прва три мјесеца прошле године.

Код пореза на доходак, највећи раст наплате остварен је код пореза на остали доходак, чија је наплата чак четири пута већа у односу на исти мјесец претходне године.

Наиме, порез на остали доходак, између осталог, обавезни су да плаћају и порески обвезници који обављају одређену дјелатност удаљеним радом, тзв. фриленс за послодавце из иностранства, на које се односи значај дио прикупљених прихода по основу осталог дохотка. Управо та лица, Пореска управа Републике Српске је крајем прошле године позвала да пријаве своје остварене приходе и узведу своје пословање у легалне токове, што је очигледно имало ефекта, па су и приходи по том основу значајно већи. Пореска управа Републике Српске и даље позива та лица да пријаве приходе из иностранства остварене удаљеним радом.

Посматрано по појединим врстама прихода у оквиру директних пореза, порез на добит је наплаћен у износу од 88,9 милиона КМ, што је за 24,4 милиона КМ или 38 одсто више него у упоредном периоду.

Код осталих јавних прихода, таксе и накнаде су наплаћене у износу од 67,1 милиона КМ или шест одсто више, док је по основу накнада за приређивање игара на срећу наплаћено укупно 16,1 милиона КМ или 16 процената више у односу на први квартал претходне године. Такође, повећана је и наплата по основу концесионих накнада.

Када је у питању само март ове године, наплата јавних прихода је износила 272,9 милиона КМ, што је за 63,3 милиона КМ или 30 одсто више него у марту прошле године, уз раст наплате у апсолутно свим сегментима јавних прихода. Међутим, овдје треба имати у виду да је у другој половини марта прошле године забиљежено значајно смањење прихода искључиво усљед свеопште ситуације у вези са корона вирусом и мјера Републичког кризног штаба који је забранио и ограничио рад одређених дјелатности, наведено је у саопштењу Порске управе.

У саопштењу се истиче да резултати у наплати јавних прихода Републике Српске у првом кварталу ове године ипак показују да је ситуација стабилна упркос кризи коју је изазвала пандемија вируса корона, прије свега, како се наводи, захваљујући редовним активностима Пореске управе на контроли и наплати јавних прихода, те мјерама Владе Српске за ублажавање посљедица изазваних пандемијом.

Пореска управа Републике Српске изразила је захвалност свим пореским обвезницима који уредно извршавају своје пореске обавезе и позвала све обвезнике да послују у складу са важећим прописима и да своје обавезе извршавају благовремено, те да самим тим дају свој допринос јачању Републике Српске и њене економије.