latinica  ћирилица
03/04/2021 |  18:56 ⇒ 04/04/2021 | 08:15 | Аутор: РТРС

Полиција Српске у рату бранила, а у миру чува темеље Републике (ВИДЕО)

МУП Републике Српске сутра обиљежава 29 година постојања. Од ратних почетака, до служења грађанима у миру – најкраћи је опис не тако дуге, али интензивне историје Полиције Српске.

Распадом бивше Југославије и њених институција, расформиране су и све полицијске институције и структуре државе у нестанку. Из потребе да одбрани своје становништво, 4. априла 1992. формирана је прије свих Специјална бригада полиције која ће чинити окосницу будућег МУП-а Републике Српске.

Тих дана на Врацама у Сарајеву, гдје је требало да буде успостављено Министарство унутрашњих послова Српске Републике Босне и Херцеговине у Центру за едукацију полицајаца, пале су и прве жртве припадника полиције. Договор постигнут са муслиманско-хрватском компонентом тадашњег МУП-а није испоштован.

- Приликом доласка на Враце дочекани смо паљбом, из правца шанца је убијен Милан Лиздек. На стадиону, одмах поред објеката за живот дјеце, гдје су били кадети, погинуо је Милорад Пупић, припадник Специјалне јединице. Два наша припадника су погинула, обојица моји кућни пријатељи - прича Златко Брдар, ратни командант Седмог одреда Специјалне бригаде полиције МУП-а Републике Српске.

Милан Лиздек и Милорад Пупић први су уградили свој живот у темеље МУП-а, али и Републике Српске, кажу њихови саборци. Тада формирана Специјална бригада, осим уобичајених полицијских задатака, добила је још један – одбрану Републике Српске. У бригаду су бирани најспособнији кадрови, који су је чинили препознатљивом гдје год би се појавили, због брзине и ефекасности свог дјеловања.

Специјалну бригаду је осим команде чинило девет одреда, распоређених широм Републике Српске. На бројним ратиштима, бригада је дала свој допринос, а имала је више од 700 жртава. Преживјели саборци кажу да су највише поносни на сваког припадника који је дао живот за стварање Републике Српске.

- Поносни смо на сваку битку, али у суштини, поносни смо на крајњи резултат свих тих битака, а то је Република Српска. Добили смо државу која омогућава живот достојан људи који су се борили за ту државу - истиче Љубомир Боровчанин, ратни замјеник команданта специјалне бригаде полиције Министарства унутрашњих послова Републике Српске.

МУП Републике Српске је од почетка учествовао у формирању и борби за Српску гдје су 782 припадника МУП-а дала своје животе. Данас смо поносни што смо успјели да очувамо позицију Српске, рекао је министар унутрашњих послова Српске Драган Лукач.

- Били многи велики притисци да се наша полиција на неки начин утопи у неку полицију БиХ, која сигурно не би могла да гарантује безбједност Српске и српском народу на овом простору, на начин како то данас ради полиција Српске - додао је Лукач.

За свој рад Специјална бригада одликована је орденом Његоша Првог реда, медаљом Петра Мркоњића и орденом Немањића, а њени припадници појединачно примили су бројна одликовања, медаље и признања.

До 1995, када је основана Виша школа унутрашњих послова, средња Школа унутрашњих послова ишколовала је у осам класа 1.138 ученика. Оспособљавајући кадрове за изазове у миру, МУП је наставио да утврђује темељ институције, изузетно важне за Српску, кажу чланови некадашње Бригаде.

- МУП је једна изузетно значајна институција у свакој држави, па и Српској, поготово што смо ми временом, неким чудним околностима, изгубили неке друге стубове Српске и њене сигурности, али МУП није губио континуитет, развијао се на традицијама и резултатима који су већ дугогодишњи - нагласио је Боровчанин.

Од 35 припадника, колико их је 4. априла 1992. године на Врацама оформило Специјалну бригаду полиције, за скоро 30 година постојања, МУП Српске израстао је у стабилну институцију са око 7.000 запослених. И данас понављају да је њихов највећи успјех настанак, опстанак, очување Републике Српске. Стуб су безбједности и поретка!