latinica  ћирилица
03/04/2021 |  09:58 ⇒ 12:30 | Аутор: СРНА

Долина Праче одушевљава љепотом и пружа велике могућности (ФОТО)

Заштићено подручје клисурасто-кањонске долине ријеке Праче са пећинама Говјештица и Бања Стијена на подручју општине Рогатица пружа изузетне могућности за развој туризма и одрживи развој овог дијела Републике Српске, истакла је министарка за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић.
Заштићено подручје - Прача - Фото: СРНА
Заштићено подручје - ПрачаФото: СРНА

Голићева је за Срну рекла да су пејзажне вриједности највидљивије са неколико видиковаца са ивица површи који пружају поглед на најмаркантнију црту рељефа заштићеног подручја - клисурасто-кањонску долину ријеке Праче.

- Парк природе "Прача" простире се на подручју општине Рогатица, у укупној површини од 4.067,89 хектара, а на цјелокупној површини парка установљава се режим заштите другог и трећег степена - навела је Голићева.

Она је навела да је одлука о проглашењу Парка природе "Прача", којом се ово подручје проглашава заштићеним, донесена с циљем очувања природе, као и са тежњом да се управљање заштићеним подручјем базира на успостављању складних односа између потреба заштите природе и активности људи.

- Јак утисак на посјетиоце оставља и сам приступ и кретање заштићеним подручјем дуж Праче, некадашњом ускотрачном пругом и пролазак кроз двадесетак тунела. Визуелни ефекат, уз снажан адреналински доживљај, представља и преходавање ријеке Праче ради приступа пећинама Говјештици и Бања Стијени, као и савлађивање првог језера Говјештице помоћу чамца - рекла је Голићева.

Фото: СРНА

Она је навела да се управљање Парком природе "Прача" повјерава Јавном предузећу Шуме Републике Српске, односно Шумском газдинству Сјемећ у Рогатици.

Голићева је појаснила да су Измјенама и допунама просторног плана Републике Српске до 2025. године, кањон ријеке Праче и пећина Говјештица планирани за заштиту као Посебни /геолошки/ резерват природе, категорија један б, а пећина Бања Стијена и као споменик природе у категорији три.

Она је додала да је и општина Рогатица ово подручје предвидјела за заштиту општинским Планом заштите природе од 2016. до 2026. године.

- Прије проглашења Парка природе "Прача", у Републици Српској имали смо 27 заштићених подручја, чија укупна површина износи 48.822,63 хектара, што је процентуални удио од два одсто територије Српске - рекла је Голићева.

Фото: СРНА

Она је навела да се са проглашењем Парка природе "Прача" површина под заштитом повећава на 52.890,53 хектара, а што представља 2,17 одсто територије Републике Српске.

Према њеним ријечима, Републички завод за заштиту културно-историјског и природног насљеђа израдио је Студију заштите-стручну основу за проглашење Парка природе "Прача" у оквиру пројекта "Постизање очувања биолошке разноврсности кроз успостављање и ефикасно управљање заштићеним подручјима и изградњу капацитета за заштиту природе у БиХ".

Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију је припремило акт о проглашењу и обезбиједило учешће јавности.

Основна вриједност заштићеног подручја је клисурасто-кањонска долина, коју је истоимена ријека усјекла у средњем дијелу свог тока на дужини од 14,7 километара, од којих се 11,8 километара налази у обухвату заштићеног подручја.

На лијевој долинској страни, у дебелим наслагама карбонатних стијена, претежно кречњацима тријаса, формирани су бројни подземни облици карстног рељефа, а најзначајнији су: пећински систем Говјештице, који са дужином од 9.870 метара представља најдужу пећину у Републици Српској, као и пећина Бања Стијена, која се одликује по изузетном богатству и разноврсности пећинског накита, што је чини једном од најљепших пећина Српске.

Фото: СРНА

Присутан је и значајан број ендемичних и реликтних врста у кањону Праче.

Ријека Прача у свом кањонском дијелу одликује се карактеристикама вода горњег тока и као такву је настањују три врсте риба: поточна пастрмка, липљен и пеш. Све установљене врсте риба у кањону ријеке Праче представљају индикаторске врсте чисте и квалитетне воде, али и доприносе атрактивности туристичке понуде, с обзиром на велики број спортских риболоваца.

Влада Републике Српске је прошле седмице на сједници донијела је одлуку о проглашењу Парка природе "Прача", којом се проглашава заштићеним подручје клисурасто-кањонске долине ријеке Праче са пећинама Говјештица и Бања Стијена, као парк природе, категорија пет - заштићени пејзажи.