latinica  ћирилица
27/03/2021 |  15:39 ⇒ 15:40 | Аутор: СРНА

Кошарац: Омогућити извоз воћа у Саудијску Арабију, Кину, Уједињене Арапске Емирате

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац изјавио је данас да ће институције БиХ, Републике Српске и град Требиње активно радити да се компанији "Попово поље" омогући извоз воћа у Саудијску Арабију, Уједињене Арапске Емирате, Кину и Малезију.
Сташа Кошарац - Фото: РТРС
Сташа КошарацФото: РТРС

- Ова компанија у понедјељак ће се обратити Управи за заштиту здравља биља, која је у саставу Министарства спољне трговине и економских односа, са захтјевом да се покрене поступак усаглашавања сертификата БиХ са земљама увозницима за које је ова компанија заинтересована - рекао је Кошарац.

Он је похвалио рад требињског Аграрног фонда и града Требиња на унапређењу пољопривредне производње, те истакао да је са руководством овог фонда разговарао о начину унапређења спољнотрговинског промета робе које се производи у Херцеговини.

- Хоћемо да побољшамо присутност производа из Херцеговине у спољнотрговинском промету, али и храбрије и отвореније да се ради на промоцији тих вриједности у Требињу - рекао је Кошарац.

Он је додао да Требиње има капацитете да постане сајамски град, попут Новог Сада, те да је то значајно због промоције самог града.

Кошарац је додао да је Требиње препознатљиво на туристичкој понуди региона, те да ће се у том смислу заједничким напорима афирмисати развој агротуризма у овом граду.

Директор фирме "Попово поље" из Требиња Марко Бегенишић рекао је новинарима да ова фирма има потенцијал производње од око пет милиона килограма јабуке, милион килограма винског грожђа, те око 300 тона стоног грожђа.

Бегенишић је навео да је на састанку са Кошарцем разговарано о отварању нових тржишта и могућностима пласмана производа ове фирме.

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић рекао је новинарима да је фирма "Попово поље" препознатљива не само у Требињу, него и у региону, те истакао да ће се Градска управа потрудити преко Министарства спољне трговине и економских односа да се прошири тржиште за фирме које то желе и имају капацитет да пласирају своје квалитетне производе на тржиште ЕУ и широм свијета.