latinica  ћирилица
13/03/2021 |  09:40 ⇒ 09:41 | Аутор: СРНА

Требиње: За подршку пољопривредницима више од пола милиона КМ

За подршку пољопривредним произвођачима из Требиња ове године биће издвојено више од пола милиона КМ, а сви пољопривредници из тог града, уколико не могу да неки производ сами пласирају на тржиште, могу да се обрате градском Аграрном фонду, рекао је директор овог фонда Веселин Дутина.
Јесења сјетва - Фото: РТРС
Јесења сјетваФото: РТРС

- Уколико је то квалитетан производ откупићемо га и пласирати на тржиште било кроз наше откупне станице или продајне објекте Херцеговачке куће - навео је Дутина за Срну.

Он је најавио да ће, осим постојеће двије у Требињу и Бањалуци, ускоро бити отворена и трећа Херцеговачка кућа у Источном Сарајеву, због чега ће тај фонд откупљивати много више пољопривредних производа него до сада.

Дутина је због тога позвао пољопривреднике да потписују уговоре о откупу производа са тим фондом, истакавши да је то један од начина да се пружи подршка пољопривредним произвођачима да би дошли до средстава за даља улагања.

Он је најавио да ће из локалног градског буџета, посредством Аграрног фонда града Требиња у овој години, бити издвојено укупно 520.000 КМ, од чега 300.000 КМ за откуп производа од произвођача, а 220.000 за остале видове подршке које ће посредством јавних позива бити подијељени пољопривредницима кроз осам различитих програма.

- Ријеч је о програмима подршке индивидуалним произвођачима, привођења земљишта култури, повртарској производњи додјелом расада, пчеларској производњи набавком опреме за пчеларе, сточарској производњи обновом дотрајалих сточарских објеката - навео је Дутина.

Он је рекао да је ту и програм за капитална улагања у производњи и преради, програм подршке Удружењима корисника вода за наводњавање субвенцијом електричне енергије и програм подршке откупом производа за продавницу за пензионере тог фонда "Трећа доб", у којој они могу да купују производе по субвенционисаним цијенама нижим од 25 до 50 одсто у односу на продајне цијене у маркетима.

Дутина је нагласио да Фонд свакоме ко жели да смање трошкове за овогодишњу пољопривредну сјетву бесплатно ставља и трактор на располагање.

- Треба попунити један формулар, предати захтјев Аграрном фонду и када дође на ред та парцела да се ради, наш трактор ће изаћи на терен и обрадити ту парцелу - рекао је Дутина.

Он је најавио и да ће 20.000 садница за пресађивање парадајза и паприке и око 5.000 садница смокве, шипка и маслине, у оквиру јавних позива, бити подијељено пољопривредним произвођачима.

- Заузврат ће са њима Фонд склопити кооперантске уговоре о откупу паприке и парадајза када дођу на род - најавио је Дутина и истакао да ће тако бити запослен одређен број људи у производњи пољопривредних производа које ће фонд откупити и пласирати на тржиште.

Он је подсјетио да се саднице за пресађивање и саднице медитеранских култура смокве, нара и маслине узгајају у расаднику тог фонда у којем је покренута практична настава за ученике средње школе пољопривредног смјера.

Дутина је нагласио да су пољопривредницима, осим поменутих подстицаја из локалног буџета, на располагању и субвенције Министарства пољопривреде, које својим програмима субвенционише пољопривредне произвођаче који испуњавају прописане услове.