latinica  ћирилица
10/03/2021 |  09:00 ⇒ 09:01 | Аутор: СРНА

Приједор: Подстицаје остварило 1.409 корисника

За подршку пољопривреди у буџету града Приједора лани је било планирано 680.800 КМ, а реализовано је 889.305 КМ, наводи се у информацији о реализацији буџетских средстава за пољопривредну производњу за 2020. годину.
Сјетва - Фото: РТРС
СјетваФото: РТРС

На јавне позиве за више различитих програма подршке пољопривреди запримљене су 1.332 пријаве од којих је позитивно ријешено 1.178 за укупно 1.409 корисника.

Пријаве су, осим физичких лица и предузетника, подносила удружења, а реализовано је и седам споразума о суфинансирању пројеката Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске.

- Реализацијом буџетских средстава у области пољопривреде у 2020. години повећана је висина прихода пољопривредних произвођача, помогнута је садња воћа, постављени су нови пластеници и извршена је дјелимична санација штете у воћарској и пчеларској производњи, чиме је настављен тренд стварања позитивне климе у области пољопривредне производње - наводи се у информацији.

Подстицаји пољопривредној производњи додјељују се у континуитету од 2007. године у складу с програмима који прописују услове, врсту и висину подстицаја, потребну документацију и поступке.

Накнадно су, у априлу прошле године, ради ублажавања посљедица изазваних вирусом корона, донесени и програми кориштења средстава од наплаћене накнаде по основу промјене намјене пољопривредног земљишта у непољопривредне сврхе и закупнине за пољопривредно земљиште у својини Републике, те суфинансирања прољетне сјетве.