latinica  ћирилица
06/03/2021 |  18:46 ⇒ 07/03/2021 | 08:08 | Аутор: РТРС

Сахрањен епископ Атанасије, један од највећих теолога нашег времена (ФОТО/ВИДЕО)

Херцеговина се опростила од епископа Атанасија. Више хиљада вјерника из Требиња, Херцеговине и Републике Српске, Црне Горе и Србије, присуствовало је заупокојеној литургији и сахрани код манастира Тврдош. Испраћају су, поред осталих, присуствовали предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић, и министри Лукач и Пашалић, премијер Црне Горе Здравко Кривокапић, бројни званичници, архијереји, монаштво и свештенство СПЦ.
Сахрана епископа Атанасија - Фото: СРНА
Сахрана епископа АтанасијаФото: СРНА

Звона манастира Тврдош испратила су на посљедњи починак епископа Атанасија, који је на простору Херцеговине, с мањим прекидима, боравио од 1992. године. Остаће упамћен као један од највећих теолога нашег времена, интелектуалац оштре ријечи и меког срца, духовник који је оставио неизбрисив траг у српском народу и православљу уопште. Заупокојену литургију предводио је митрополит Хризостом, уз саслужење десет епископа Српске православне цркве.

У опроштајном писму, које је прочитао митрополит Хризостом, патријарх српски Порфирије рекао је "да су тамо, гдје је био блаженопочивши владика Атанасије, били и свети оци и учитељи цркве, тамо је био и Христос, чијом силом је владика Атанасије храбрио, чувао, подизао и хранио све који су били у невољи".

- Данас сви могу да посвједоче ријечима апостола Павла: владико Атанасије добар си рат ратовао, трку си завршио, вјеру си одржао - поручио је Хризостом, митрополит дабробосански.

Литија стигла у манастир Тврдош (фото:atvbl.com)

За владиком Атанасијем тугује највише његова Херцеговина, од Прења до Мора, Пребиловаца преко Невесиња и Билеће до Љубиња и Требиња. Доласком у Херцеговину, вратио је вјеру, охрабрење и наду српском народу

- Извукао је коров из нас, накупљен током ратних година, помагао и тјешио мајке погинулих, инвалиде, болесне - каже Драган Давидовић, директор Секретаријата за вјере Републике Српске.

Владика Атанасије, као човјек псаламских дубина, живио је тако да је његово присуство било благослов за све хришћане, рекао је епископ западноамерички Максим. Био је христолики свештеник, чија богословска служба не престаје да одзвања у црквама у Херцеговини и цијелој васељени.

Сахрана епископа Атанасија

- Ту су данас они које је највише волио. То су дјеца, која су донијела земљу са Газиместана, из Грачанице - приповједа  Максим, еспикоп западноамерички.

Посебно дирљивим ријечима, од свог духовног оца, опростио се епископ диселдорфски и њемачки Григорије, који је од Атанасија наслиједио епископски трон.

У погребној поворци, од Саборног храма до Манастира Тврдош, на путу дугом пет колометара, налазило се више хиљада вјерника и поштовалаца блаженопочившег Атанасија. По својој жељи, сахрањен је у параклису Васкрсења Господњег, у порти манастира Тврдош, који је сам саградио. Посљедње ријечи епископу Атанасију упутио је епископ будимљанско-никшићки Јоаникије, истакавши да ће остати у срцима сваког Херцеговца, сваког Србина.