latinica  ћирилица
06/03/2021 |  13:22 ⇒ 13:52 | Аутор: СРНА

Власеница: Обиљежено 28 година од страдања дервентских бораца

У Власеници је данас обиљежено 28 година од погибије 15 бораца дервентске 327. моторизоване бригаде Војске Републике Српске.
Власеница: Обиљежавање 28 година од страдања дервентске бригаде - Фото: СРНА
Власеница: Обиљежавање 28 година од страдања дервентске бригадеФото: СРНА

Чланови породица погинулих бораца, представници борачких организација и локалних власти општина Дервента и Власеница посјетили су Спомен-собу погинулим борцима ВРС, а потом су прислужили свијеће и положили цвијеће на Војничком гробљу.

Предсједник Скупштине Општинске борачке организације Дервента Чедо Вујичић изјавио је новинарима да се 9. марта навршава 28 година од погибије 15 припадника другог батаљона 327. моторизоване бригаде, која је 1993. године бранила српски народ на подручју Власенице, те да су им данас на овом мјесту помијешани осјећаји.

- С једне стране, то је туга због изгубљених живота које њиховим породицама нико никада не може да надокнади, а с друге стране, понос што су припадници наших војних формација успјели да одбране Србе на овом простору и што данас видимо да је Власеница лијеп и пристојно уређен град у којем људи свих вјера, нација и политичких убјеђења живе нормално и у слози - рекао је Вујичић.

Предсједник власеничке Борачке организације Миле Симанић рекао је да је данас тужан дан подсјећања на борце који су заувијек оставили своје кости у Власеници, бранећи град и Републику Српшску.

- Дружили смо се када је било најтеже, па и данас ћемо када смо створили Српску. Сјећање на погинуле је најсветија ствар и њих не смијемо никада да заборавимо - поручио је Симанић.

Предсједник Скупштине општине Власеница Горан Ђурић изјавио је новинарима да је захваљујући херојству и жртвама бораца из Дервенте данас подручје Власенице на слободној територији Републике Српске.

- Важно је да не блиједе сјећања на наше хероје, да се сваке године окупљамо и помињемо њихова имена, да се сјећамо херојских дјела, а наша је обавеза да све што су они стварали преносимо на млађе генерације - нагласио је Ђурић.

Он је рекао да је на подручју Власенице планирано реновирање Војничког гробља и изградња комплекса поред гробља, који ће да говори о историји стварања Републике Српске и у којем ће бити смјештена Спомен-соба.

Ђурић је додао да ће на Тргу у Власеници бити изграђен и споменик за све српске жртве.

Припадници 327. моторизоване бригаде ВРС из Дервенте погинули су у рејону Церске 9. марта 1993. године. Борили су се широм Српске, од Власенице, Милића, па до сарајевског и западно-крајишког ратишта.