latinica  ћирилица
05/03/2021 |  16:41 ⇒ 20:50 | Аутор: РТС

Кризни штаб у Србији предлаже нове мјере

Чланови Кризног штаба предложили су Влади да ће у суботу све радити до 12 часова због Задушница, а послије 12 часова до понедјељка у шест часова радиће само продавнице хране, лијекова и горива. На скијалиштима и планинама ништа не смије радити током викенда.
Кризни штаб Србије - Фото: nezavisne novine
Кризни штаб СрбијеФото: nezavisne novine

Кризни штаб је донио одлуку да Влади предложи да од понедјељка на онлајн наставу пређу средње школе.

Од суботе у подне до понедјељка у 6 ујутру не ради ништа осим продавница хране, апотека и пумпи.

Члан Кризног штаба др Предраг Кон рекао је да ће сљедећи састанак Кризног штаба бити одржан у уторак.

Кон је навео да ће се вакцинација наставити својим током и да је то најважнија превентивна мјера, која је важнија од било каквог затварања.

- Ми улазимо у сљедећу фазу вакцинације, тако да ће бити позивања грађана све више и више из једноставног разлога што само та баријера имунитета може ово да заустави - истакао је Кон током обраћања медијима.

Додао је да је имунитет који се добија вакцином "највјероватније дуготрајнији од имунитета који се добија након прележане болести", као и да асимптоматски случајеви не добијају трајни имунитет.

Кон је, одговарајући на питање новинара, истакао да је током сједнице било "енергичних размјена мишљења", али да су резултат сједнице мјере које је саопштио.

- У уторак је наставак. Кризни штаб се наставља. Оно што је значајно јесте тај позив за вакцинацију. Зашто? Зато што заиста дуготрајно затварање тешко да је, изгледа, опција за Србију, по ономе како сагледавамо овдје, али је исто тако немогуће не реаговати на овакво повећање активности вируса и ово је засад рјешење са којим ја излазим пред јавност испред Кризног штаба - казао је Кон.