latinica  ћирилица
05/03/2021 |  12:52 ⇒ 16:20 | Аутор: РТРС

Вјерници се опраштају од владике Атанасија (ФОТО/ВИДЕО)

Вјерници у Херцеговини опраштају се од умировљеног епископа захумско-херцеговачког и приморског Атанасија који је јуче преминуо од посљедица вируса корона.
Помен епископу Атанасију (Фото: eparhija-zahumskohercegovacka.com) -
Помен епископу Атанасију (Фото: eparhija-zahumskohercegovacka.com)

У саборном храму Светог Преображења у Требињу јутрос је служена Света божанствена литургија, а вјерници долазе на поклоњење пред одром владике Атанасије.

У тишини и са великим поштовањем вјерни народ Херцеговине долази на поклоњење свом великом духовнику и учитељу, владики који је на трон Светога Василија и у овај крај дошао као благослов, у сред рата, онда када је то било најпотребније.

Фото: eparhija-zahumskohercegovacka.com

Епископ строгих ријечи и меког срца водио је, радио, градио, био увијек тамо гдје је народу требала утјеха, подршка, помоћ. За земаљског живота владика Атанасије имао је двије исходишне тачке свог дјеловања - одбрану Космета, које је за њега алфа и омега српског опстанка и битисања, и ону другу - дјецу, коју је неизмјерно волио, окупљао, за њих радио и стварао.

Од свог владике и учитеља опраштају се и свештеници захумско-херцеговачке епрахије.

Владика Атанасије био је на епископском трону захумско-херцеговачке епархије свега седам година, прије него што је из здравствених разлога затражио разрјешење од архипастирских дужности, али је траг који је оставио за собом неизмјеран, а цијела православна црква ће вјероватно тек у будућности сагледати величину и значај његовог укупног подвига.

Фото: eparhija-zahumskohercegovacka.com

Владика Атанасије биће сахрањен сутра у манастиру Тврдош.

У Херцеговини је проглашена дводневна жалост.

Телеграме саучешћа упутили су предсједница Српске Жељка Цвијановић, српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик, предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић и премијер Радован Вишковић.