latinica  ћирилица
05/03/2021 |  08:22 ⇒ 08:23 | Аутор: СРНА

Рајчевић: Апелација Бошњака политикантска

Апелација бошњачких делегата у Вијећу народа Републике Српске, којом је затражена оцјена уставности дијела Закона о обезбјеђивању квалитета у високом образовању, је политикантска и покушај је довођења у питање саме надлежности Српске у овој области, оцијенио је министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Срђан Рајчевић.
Срђан Рајчевић - Фото: СРНА
Срђан РајчевићФото: СРНА

Он је рекао да је врло симптоматично да бошњачки посланици у самој законодавној процедури приликом доношења Закона нису улагали никакве амандмане.

- То говори у прилог настојању да се успостави једна пракса по којој се делегати за сва питања обраћају Уставном суду БиХ, уздајући се у провјерене методе више политичког, а мање правног одлучивања - навео је Рајчевић за Глас Српске.

Делегатима је, истиче министар, спорна сама улога Агенције за високо образовање Српске, која је дефинисана кроз десет чланова, које желе оспорити овим захтјевом.

- То значи да се у питање доводи сама надлежности Републике Српске да се бави осигурањем квалитета на нашим високошколским установама - истакао је Рајчевић.

Он каже да у прилог чињеници да је ријеч о политички инструисаном захтјеву говори и то да је осми делегат из реда Бошњака о овој апелацији сазнао од министра на друштвеним мрежама.

- Уколико би Уставни суд БиХ ставио ван снаге наведене чланове, јасно се исказује намјера противправног отимања изворних уставних надлежности Српске. Политика поново преузима примат над правом, али у таквим условима борићемо се до посљедњег атома снаге и користити сва правна средства која су нам на располагању у одбрани наших националних интереса - истакао је Рајчевић.