latinica  ћирилица
04/03/2021 |  17:08 | Аутор: СРНА

Петковић: Међународна заједница хитно да реагује на Куртија

Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Петар Петковић рекао је да међународна заједница мора хитно и оштро да реагује на најаве Аљбина Куртија о стварању законских основа за стварање "велике Албаније".
Петар Петковић - Фото: Facebook
Петар ПетковићФото: Facebook

Петковић је подсјетио у саопштењу да је такозвана "велика Албанија" фашистички концепт, који подразумијева насилно прекрајање граница и стварање етнички чистог албанског простора на рачун сусједних држава и народа.

- Сваки корак у том правцу значио би потпаљивање новог бурета барута на Балкану. Међународна заједница мора да хитно и оштро реагује на наговјештај велике невоље и трагедије чији је Курти вијесник, јер давање вјетра у једра великоалбанском пројекту не може да изроди ништа добро - истакао је Петковић.

Петковић оцјењује да Курти, најављујући стварање законских основа за референдум о уједињењу самопроглашеног Косова и Албаније, односно стварању такозване велике Албаније, не руши само међународно право, већ и сваку могућност стварања трајног мира и стабилности на западном Балкану.

- Космет, као интегрални део територије Србије, не може да се уједини са неком другом државом, а сваки једнострани покушај да се то уради изазвао би несагледиве последице и на трајан начин неповратно уништио сваку могућност да се српско-албански односи развијају у правцу пријатељства и сарадње - навео је он.