latinica  ћирилица
04/03/2021 |  08:47 ⇒ 08:47 | Аутор: СРНА

Продановић: Увођење "ковид пасоша" - кршење људских права

Делегат у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Лазар Продановић оцијенио је да би регулација иницијативе ЕУ о увођењу дигиталних сертификата о вакцинисању, могла угрозити основне темеље ЕУ, односно слободу кретања људи те нагласио да би то могло имати озбиљне посљедице и у БиХ.
Лазар Продановић - Фото: klix.ba
Лазар ПродановићФото: klix.ba

- Они, наравно, могу то да правдају здрављем становништва и смањивањем трансмисије вируса корона између људи из различитих држава, што је оправдано. С друге стране постоји бојазан да земље ЕУ дискриминишу неке видове имунизације становништва, рецимо да изузму особе које су вакцинисане вакцинама које нису у европском регистру. Наравно, остаје нам да видимо како ће све то изгледати, нарочито што процес имунизације у БиХ још није ни почео - рекао је Продановић за Глас Српске.

На питање какве би посљедице увођења својеврсних "ковид пасоша" могле бити по БиХ, Продановић, који је и предсједавајући Заједничке комисије за људска права БиХ каже да би проблеми могли бити у финансијском смислу, због ограничења у кретању, али и када је ријеч о питању гарантованих права попут права на рад.

Омбудсман за људска права БиХ Љубинко Митровић сматра да би одлука да не буде дозвољено путовање лицима која су вакцинисана на примјер руском вакцином у земље ЕУ била кршење људских права.

- Међутим, цијели процес набавке вакцина је прошао у бројним случајевима кршења људских права и слобода, тако да је ово кап у мору. Поједине земље набавиле су пет пута више доза од потребног и показало се да богатије и јаче земље имају много више права у односу на сиромашне земље - рекао је Митровић.

Он је додао да је забрињавајућа чињеница то што је БиХ једина земља уз Пакистан и Авганистан која није започела процес имунизације становништва.

Предсједник Србије Александар Вучић раније је рекао да би, уколико ЕУ уведе "ковид пасоше", такву одлуку сматрао срамотном и антиевропском.