latinica  ћирилица
03/03/2021 |  19:18 ⇒ 20:03 | Аутор: РТРС

Покушај отимања шума Републици Српској (ВИДЕО)

Дио Клуба Бошњака из Вијећа народа покушава да оспори власништво Републике Српске над шумама на њеној територији. Уставном суду БиХ послали су апелацију, којом траже утврђивање уставности Закона о шумама Републике Српске.
Шуме Српске - Фото: РТРС
Шуме СрпскеФото: РТРС

Стручњаци за уставно право и представници политичких партија тврде да је ријеч о још једној злоупотреби Вијећа народа. Поручују да су бесмислени покушаји Бошњака да Српској одузму власништво над шумама, водом и пољопривредним земљиштем.

- Седморица чланова Клуба Бошњака, потписника Апелације Уставном суду БиХ упућене 26. фебруара, поново злоупотребљавају институт Вијећа народа Републике Српске и зато треба размислити о сужавању надлежности овога тијела - каже Игор Жунић из СНСД.

Указује да су бошњачки делегати из Републике Српске заобишли њене правосудне институције и директно од Уставног суда БиХ затражили изјашњење о власништву над шумама Српске.

- Сви ми знамо да Вијеће народа није ни дејтонска ни уставна категорија и да се претворило у продужену руку високог представника и претворила у нешто чиме се крше и закон и устав - навео је Жунић.

Да Уставом БиХ уопште није одређено коме припадају јавна добра, и да Уставни суд БиХ не може одлучивати о власништву Републике Српске наглашава професор уставног права Радомир Лукић. Шта је чије у БиХ најлакше је, каже, видјети и из начина финансирања заједничких органа.

- Јер је Уставом предвиђено да га својим доприносима финансирају ентитети, а то не може да значи ништа друго него да БиХ не располаже било каквим другим изворним средствима - напомиње Лукић.

У ресорном Министарству сматрају да је ова бошњачка апелација покушај отимања шума Републике Српске и саставни дио процеса, којим су јој покушали отуђити и пољопривредно земљиште.

- Подсјећамо, БиХ по Анексу 4. Дејтонског споразума (Уставу БиХ) нема имовину, него она припада ентитетима, осим ако су се у одређеном случају о томе усагласили ентитети, о чему овдје нема ријечи. Такође, из одредаба Устава Републике Српске, јасно произлази да Српска има надлежност за доношење Закона о шумама и има надлежност да регулише сва питања која су од значаја за шуме и шумско земљиште, као добро од општег интереса, па и питање својине на шумском земљишту - наводе у Министарству пољопривреде, шумарста и водопривреде Републике Српске.

Потписници Апелације само кратко поручују да не желе ништа коментарисати, док Уставни суд БиХ не донесе одлуку.

- Чекаћемо одлуку Уставног суда, каква год буде по нашој апелацији ми ћемо је прихватити. Ако прихвате добро и јест, ако не прихвате опет добро и јест - рекао је Алија Табаковић, делегат у Клубу Бошњака Вијећа народа Републике Српске .

А, каква би одлука Уставног суда БиХ о шумама Српске могла бити, наслућује се из претходних закључака ове институције.
Још 2012. по апелацији Сулејмана Тихића, Уставни суд БиХ је закључио да, како је написано, Република Српска нема надлежност да утврди власништво над јавним добрима на својој територији.

На ову одлуку судија Златко Кнежевић издвојио је своје мишљење, тимачењем - ако је имовина у дистрикту Брчко власништво дистрикта, исти принцип важи и у и ентитетима.

Упркос томе, услиједила је одлука која Српској оспорава Закон о пољопривредном земљишту, потом и преиспитивање права да гради хидроцентрале на Дрини.

Пофесор Лукић све ове одлуке назива неуставним и тврди да не постоји начин да Српска остане без вода, шума, земљишта.

- Постоји бојазан да то "де јуре" буде тако, међутим те одлуке неће имати ко да спроведе "де факто" јер БиХ нема ту власт - сматра Лукић.

Најновијим ниподаштавањем Републике Српске и њених институција наводном заштитом виталног интереса Бошњака запањени су и у СДС-у и осталим партијама.