latinica  ћирилица
03/03/2021 |  18:20 ⇒ 19:50 | Аутор: РТРС

Хоће ли Републички штаб увести додатне мјере? (ВИДЕО)

Поново расте број инфицираних вирусом корона! У Српској је обољело још 310 особа, од 922 тестираних, а седам преминуло. Још једна потрвда да је епидемиолошка ситуација знатно погоршана. То је и констатовано на састанку премијера Радована Вишковића и представника надлежних институција. Најављена је могућност увођења додатних мјера.
Конференција за новинаре - Фото: Facebook
Конференција за новинареФото: Facebook

Бањалука је поново највеће жариште вируса корона - 88 новозаражених регистровано је у посљедњем извјештају о епидемиолошкој ситуацији.

Забрињава податак да је у односу на претходни период, раст броја новозаражених, у највећем граду Српске, 100 одстотан.

Нови талас и све чешћа хоспитализација млађих, разлог су за забринутост запослених у УКЦ-у Српске. Настави ли се овакав тренд, могло би да буде угрожено лијечење пацијената који болују од других болести.

- И они пацијенти које вратимо на кућно лијечење за пар дана опет долазе код нас. Заједнички став радника УКЦ-а је да се становници не придржавају мјере и преносим апел да се носе маске у затвореном простору, да се не настави тренд повећања пацијената на болничком лијечењу - истакао је Владо Ђајић, директор Универзитетско-клиничког центра Републике Српске.

И управо је непоштовање мјера, попут обавезног ношења маске у затвореном простору, држања прописане дистанце, приватних окупљања до десет особа, кажу надлежни, довело до погоршања епидемиолошке ситиуације. Због тога постоји могућност да постојеће мјере буду модификоване.

Једна од мјера, могла би, поново, да буде органиизација рада од куће. Прије свега, тамо гдје у процесу рада учествује већи број запослених.

- На Републичком штабу ће се разговарати о максималном броју гостију у угоститељским објектима без обзира на број квадрата, као и евентуалној прослави 8. марта - напоменуо је Ален Шеранић, министар здравља и социјалне заштите Републике Српске.

Забринут због погоршања епидемиолошке ситуације командант штаба Радован Вишковић, начелницима и градоначелницима упутио је писмо, због, како је навео Шеранић, појединих локалних штабова који су изгубили своју функцију.

На састанку у Влади, изражена је забринутост да би раст броја заражених могао угрозити вакцинацију.

Између осталог и због тога што би поново у функцију требало да буду стављене амбуланте за респираторне инфекције, које су сада у служби имунизације.