latinica  ћирилица
02/03/2021 |  18:59 ⇒ 20:04 | Аутор: РТРС

Меморандумом настављена брига о младима без родитељског старања (ВИДЕО)

Меморандумом о разумијевању, који је потписан данас у Бањалуци, обезбијеђена је институционална подршка младима без родитељског старања при професионалној оријентацији, осамостаљивању и укључивању на тржиште рада.
Меморандум запошљавања - Фото: РТРС
Меморандум запошљавањаФото: РТРС

Меморандум су потписали министар здравља и социјалне заштите Ален Шеранић, директор Дома за дјецу и омладину без родитељског старања "Рада Врањешевић" из Бањалуке Владимир Кајкут и предсједник Уније удружења послодаваца Саша Тривић.

У Дому "Рада Вањешевић" тренутно је осамдесеторо дјеце свих узраста. Од тога, пет је студената и двадесетак средњошколаца. Проналазак посла највећи је изазов за младе без родитељског старања који излазе из институционалне бриге, каже Владимир Кајкут, директор Дома.

- Потписивањем овог меморандума ријешићемо управо тај проблем, тако што ћемо нашој дјеци у средњој школи и на факултету обезбиједити адекватну праксу, како би након школовања добили посао. Ова тема је комплексна и о њој разговарамо више од годину дана како бисмо кроз законске измјене овој категорији младих омогућили да имају предност у односу на друге - каже Владимир Кајкут, директор Дома за дјецу и омладину без родитељског старања "Рада Врањешевић".

Што лакши пут до посла и осамостаљивања дјеце без родитељског старања, циљ је овог меморандума, истиче и ресорни министар.

- Унија удружења послодаваца укључена је како би се пронашао начин да послодавци дјеци без родитељског старања, док су у средњој школи, а сходно њиховим интересовањима, обезбиједе праксу у компанијама - истакао је Ален Шеранић, министар здравља и социјалне заштите Републике Српске.

Управо ће се овим путем покушати проширити база послодаваца који ће дјецу без родитељског старања од другог разреда средње школе примити на праксу, истиче предсједник Уније удрушења послодаваца.

- Настојаћемо да то буде плаћена пракса с циљем да та дјеца остану у предузећима, те да до навршене 21. године постигнемо да они не буду социјални проблем - поручио је Саша Тривић, предсједник Уније удружења послодаваца Републике Српске.

Сандра Гојковић Арбутина, представник Удружења "Мисли позитивно", истиче важност изласка из Дома у нови живот.

- То нам је и био циљ, јер када изађу из Дома, гдје су били заштићени, није им лако да се снађу у свијету пуном изазова, без подршке и помоћи, те нам је било важно да им омогућимо да се друштво о њима брине још три године - каже Гојковић Арбутина.

Она је, као представник удружења које је дио пројекта, изразила задовољство што млади без родитељског старања када напуне 18 година више нису бити препуштени сами себи.