latinica  ћирилица
02/03/2021 |  16:40 | Аутор: СРНА

Мајкић: Постојећи закони омогућавају набавку вакцина

Делегат српског народа у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Душанка Мајкић изјавила је да Закон о лијековима и медицинским средствима и Закон о јавним набавкама омогућавају БиХ набавку вакцина.
Душанка Мајкић - Фото: СРНА
Душанка МајкићФото: СРНА

- Приједлог измјена ових закона који је направљен на брзину више подсјећа на лошу намјеру јер се овим укида могућност да Република Српска директно набавља вакцине јер би морала, да је којим случајем усвојен, питати Савјет министара и Агенцију за лијекове - рекла је Мајкићева новинарима.

Она је подсјетила да је Закон о лијековима и медицинским средствима усвојен 2008. године и да од тада није мијењан.

- Неком је изненада пало на памет да се Републици Српској онемогући да то ради. Федерално Министарство здравља није се удостојило да мјесец дана одговори на конкретна питања о испоруци вакцина "спутњик ве" - рекла је Мајкићева.

Она је додала да је у неколико наврата српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик поручивао да је Српска спремна да и за Федерацију БиХ набави вакцине и да нико није одговорио.

Мајкићева је навела да ни амбасадору БиХ у Русији нико из Сарајева, па ни министар иностраних послова није одговорио да ли су вакцине потребне или не.

- Не требају измјене закона. Република Српска ће наставити набавку вакцина како је и почела. Федерација БиХ треба да понуди одговор зашто чека - рекла је Мајкићева.

Дом народа Парламентарне скупштине БиХ данас није усвојио допуне Закона о лијековима и медицинским средствима и допуне Закона о јавним набавкама јер за њих нису гласали српски делегати.