latinica  ћирилица
01/03/2021 |  16:47 | Аутор: СРНА

Савчић: Без истине нема помирења и будућности БиХ

Предсједник Борачке организације Републике Српске /БОРС/ Миломир Савчић рекао је да се Бошњаци плаше истине о протеклом рату у БиХ и догађајима у Сребреници, али да без истине о томе нема помирења нити будућности БиХ.
Миломир Савчић - Фото: СРНА
Миломир СавчићФото: СРНА

Реагујући на позиве члана Предсједништва БиХ Жељка Комшића упућене међународној заједници с циљем наметања закона о негирању геноцида, али и закона о посебном статусу Сребренице, Савчић је позвао Комшића да пронађе бар један стенограм са сједница Народне скупштине Републике Српске током рата гдје се говори и планира било каква активност против несрпског становништа.

- Нека каже и покаже то, а не да као сарајевски "шибицар" излази са причом како њима одговара - истакао је Савчић.

Савчић је навео да се Бошњаци плаше истине и да зато желе да прекину сваки рад и активност на доказивању истине. "Они Сребреницу желе да прогласе догмом гдје је утврђена истина по њиховом и да је више не треба доказивати. То је таква лаж, ми сваки дан сазнајемо на који начин су ти људи страдали", истакао је Савчић.

Савчић је напоменуо да су Бошњаци понизили борце такозване Армије БиХ стављајући их у ситуацију да нису били борци и да су се предали.

- Нека погледају колико их је погинуло у пробоју и зашто то не признају својим борцима који су гинули у борбеним дејствима - истиче Савчић.

Према његовим ријечима, много тога је усмјерено на то да се истина никада не сазна, а када је полако почела да излази из великих земаља, као што су Велика Британија, САД, онда би они да донесу закон да забране Србима да о томе причају.

Он је подсјетио да су тако забранили Србима послије Другог свјетског рата да говоре о својим жртвама.

- Скоро ништа нисмо знали шта се дешавало у Јасеновцу, Гаравицама, Броду на Дрини, Јадовном, Пребиловцима... Због лажног братства и јединства и лажне грађанске државе, а данас желе да ћутимо да се не би утврдила истина - закључио је Савчић.

Меморијални центар Сребреница објавио је налазе свог "истраживачког пројекта" о детаљима расправа и одлука Скупштине српског народа у БиХ, потоње Народне скупштине Српске од 1991. до 1996. године.

Комшић је тим поводом позвао на окупљање и одређивање у вези са наметањем закона о забрани негирања геноцида у БиХ, законом који ће омогућити посебан статус јединице локалне самоуправе Сребреница и законским оквиром о, како је навео, лустрацији којим ће онемогућити онима који су учествовали у доношењу одлука о кршењу људских права и ратним злочинима да обављају јавне функције.

Он очекује да међународна заједница наметне нека од поменутих рјешења.