latinica  ћирилица
01/03/2021 |  09:41 ⇒ 09:42 | Аутор: ТАНЈУГ

Иран одбио разговор са САД о нуклеарном споразуму

Иран је одбацио одржавање неформалног састанка са САД и три европске силе о оживљавању споразума из 2015. године који је ограницавао његов програм нуклеарног развоја са циљем да га спријечи у развоју нуклеарног оружја.
Односи САД и Ирана (фото: oiac.org) -
Односи САД и Ирана (фото: oiac.org)

Техеран је саопштио да прије одржавања разговора нова америчка администрација предсједника Џоа Бајдена прво мора да укине једностране економске санкције САД против Ирана, јавио је Глас Америке.

Портпарол иранског Министарства спољних послова рекао је да “узимајући у обзир недавне акције и изјаве“ САД, Британије, Француске и Њемачке, “Иран не сматра да је време за одржавање неформалног састанка са тим земљама“, који је предложио шеф дипломатије Европске уније Жозеп Борељ.

Иран је саопштио да његов нуклеарни програм има мирнодопску намјену.

Портпарол Бијеле куће је изразио разочарање одговором Ирана, али је рекао да су САД спремне да се “поново укључе у значајну дипломатију како би постигле узајамно враћање у складу са обавезама иранског нуклеарног споразума“.

Вашингтон ће се консултовати са остале четири сталне чланице Савјета безбједности Уједињених нација – Великом Британијом, Кином, Француском и Русијом – плус Њемачком, о најбољем путу напријед, рекао је портпарол Бијеле куће.

Бивши америцки предсједник Доналд Трамп повукао је САД из нуклеарног споразума, али је Бајден током предсједничке кампање био против Трампа по овом питању и откако је преузео дужност рекао је да жели да се придружи том пакту који укључује и Русију и Кину.