latinica  ћирилица
01/03/2021 |  09:03 ⇒ 09:04 | Аутор: СРНА

Тегелтија: Позиција савјетника српског члана Предсједништва - патриотска обавеза

Бивши предсједник Високог судског и тужилачког савјета БиХ Милан Тегелтија каже да свој потез да постане савјетник српског члана и предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика сматра професионалном и патриотском обавезом, те поручује да му је част да своје знање стави на располагање Републици Српској.

Тегелтија је рекао за "Еуроблиц" да треба раздвојити причу о његовом правосудном и, сада, политичком ангажману.

- Док сам радио у правосудном систему, држао сам се принципа независног правосуђа, сада када сам одлучио да се бавим питањима која подразумијевају политичко опредјељење ја сам транспарентно објелоданио свој став, тако да нема потребе да било коме сада нешто додатно објашњавам - каже Тегелтија.

На прозивке опозиције из Републике Српске да је тим потезом "потврдио да је Додиков политички играч, што је био и док је радио у правосуђу", Тегелтија одговара да они могу да причају шта хоће.

- Једина је истина оно што сам рекао, а то је да дајем свој допринос као савјетник српског члана Предсједништва Милорада Додика. Све те спекулације и ти покушаји дискредитовања ме уопште не интересују, нека причају шта хоће, моје право је да кажем да сам дао оставку - истакао је Тегелтија.

Тегелтија наводи да је свој посао у правосуђу радио етички и по закону, те да га Додик није ничим задужио.

Милан Тегелтија 16. децембра прошле године поднио је оставку на мјесто предсједника ВСТС БиХ, а прошле седмице је у потпуности напустио правосуђе.

За члана ВСТС, а потом и за његовог предсједника, Тегелтија је именован 2014. године са позиције предсједника Основног суда у Бањалуци.

Од 2018. године текао је његов други четворогодишњи мандат на челу ВСТС.