latinica  ћирилица
28/02/2021 |  21:29 ⇒ 21:29 | Аутор: СРНА

Црна Гора: Од уторка нове епидемиолошке мјере

За становнике општина Подгорица, Цетиње, Улцињ, Херцег Нови, Никшић и Плужине од уторка, 2. марта, ступају на снагу нове мјере забране изласка са тих подручја да би се спријечило ширење вируса корона, саопштило је Министарство здравља.
Црна Гора (фото: Мондо) -
Црна Гора (фото: Мондо)

Ове мјере не важе у случајевима обављања редовних радних задатака, на основу потврде послодавца, остваривања здравствене заштите, на основу медицинске документације, његе лица која усљед болести, стања или посљедица повреде нису способна да самостално обављају свакодневне животне активности.

Мјере не важе у случајевима путовања студената од мјеста пребивалишта до сједишта установе високог образовања, на основу потврде те установе, односно уредно попуњеног и овјереног индекса, одржавања личних односа дјеце са родитељем са којим не живе, у складу са судском одлуком.

Мјере не важе ни у случају превоза пољопривредних произвођача уписаних у регистар пољопривредних газдинстава, уз рјешење надлежних органа, као и превоза власника пољопривредног земљишта и чланова његовог породичног домаћинства до мјеста у којем се земљиште налази, ради обраде и производње хране за сопствене потребе.

Нове мјере усвојила је Комисија за заштиту становништва од вируса корона на приједлог Института за јавно здравље.

У општинама Даниловград, Бар и Тузи дозвољава се рад привредних друштава и предузетника који врше угоститељску дјелатност /ресторани, кафане, кафетерије, хотелски ресторани и слични угоститељски објекти/.

Забране рада угоститељских објеката и аутомата, осим у Подгорици, Цетињу, Никшићу, Херцег Новом, Котору и Улцињу, уводи се и у Плужинама, уз обавезу уклањања или на други начин онемогућавања коришћења мобилијара, током забране обављања угоститељске дјелатности.

Мјера ступа на снагу датумом објављивања у Службеном листу, односно од сутра.

Мјере ће важити до 10. марта.