latinica  ћирилица
28/02/2021 |  17:40 ⇒ 17:46 | Аутор: СРНА

Француска: Преговори због граничних рестрикција

Француска је саопштила да преговара са њемачком Владом да покуша да избјегне планиране путне рестрикције на границама које је најавио Берлин усљед забринутости због ширења ковида у француском региону Мозел.

Институт за заразне болести "Роберт Кох" саопштио је да област Мозел изазива посебну забринутост због ширење јужноафричког соја вируса корона, те је Берлин након тога од уторка најавио путне рестрикције из овог региона.

Јавни транспорт између Мозела и њемачких покрајина Рајнланд-Палатинат и Зарланд биће суспендован, а они који долазе аутомобилом из Мозела мораће да имају негативан тест на вирус корона.

Полиција неће поставити сталне граничне контроле, али ће насумично провјеравати, саопштиле су њемачке власти.

Француски министар за Европу Клемон Боне рекао је за Радио "Франс Интер" да жали због одлуке Њемачке.

- Разговарамо са њемачким властима о томе ко је класификовао Мозел као зону у кјој циркулишу нове варијанте вируса - рекао је он.

Он је додао да то имплицира скоро затварање границе, иако су хтјели да тако нешто избјегну за 16.000 пограничних радника у Мозелу.

- Покушавамо да што више ублажимо ове мјере - рекао је Боне.

Њемачка је већ увела контроле на граници са Чешком и Аустријом и покушава да избјегне рестрикције на граници са Француском.

Боне је навео да мјере о којима се разговара са њемачком Владом како би се избјегле непосредне граничне контроле укључују могућност да људи који прелазе границу покажу негативан тест на вирус корона не старији од два или три дана, умјесто само 24 часа, те истакао како се ствари крећу у добром смјеру.

Француска не жели да уводи нову блокаду, али је почела да пооштрава ограничења на локалном нивоу у мјестима као што је Данкерк на сјеверу, и Ница на југу.