latinica  ћирилица
28/02/2021 |  11:27 | Аутор: СРНА

Побољшана здравствена заштита обољелих од ријетких болести

Здравствена заштите обољелих од ријетких болести у Републици Српској побољшана је тако што су они ослобођени плаћања партиципације, а томе је допринијела и доступност медицинских средстава и дијететских препарата, саопштено је из Фонда здравственог осигурања.

Из Фонда су истакли да велике заслуге за унапређење здравствене заштите обољелих од ријетких болести у Српској има и Савез за ријетке болести, са којим сарађују од оснивања овог удружења.

Поводом обиљежавања Свјетског дана обољелих од ријетких болести, из ФЗО су подсјетили да су од 2018. године сви обољели, који су регистровани у Центру за ријетке болести, трајно ослобођени плаћања партиципације, без обзира на године живота и дијагнозу.

Увођењем овог права, наглашено је, Република Српска је постала лидер у региону када су у питању права из здравственог осигурања обољелих од ријетких болести.

Поред тога, додаје се, прошле године је побољшана и доступност дијететских препарата /"Инфантрини", "Нутрини дринк", "Нутри дринк", "Нутрибел", "Фребини енерџи" и други/, које сада на рецепт добијају и обољели од Ретовог синдрома, Батенове болести, глутарне ацидурије, Едвардсовог синдрома, односно сви осигураници обољели од ријетких болести којима су ови препарати неопходни у исхрани.

ФЗО је прије двије године почео да финансира и инхалатор који је искључиво намијењен обољелим од цистичне фиброзе.

- Овај инхалатор омогућава 100 одсто искористивост лијека, за разлику од ранијих апарата, што омогућава његову максималну ефикасност и у значајној мјери побољшава квалитет живота обољелих - појаснили су у Фонду.

Како додају, ово су конкретни примјери настојања Фонда да у континуитету проширује права обољелих, пратећи потребе осигураника и уважавајући иницијативе удружења пацијената да би додатно побољшавали квалитет и доступност здравствене заштите ове осјетљиве категорије осигураника.

Вршилац дужности директора ФЗО Републике Српске Дејан Кустурић честитао је Савезу за ријетке болести Српске на активностима које спроводе ради унапређења не само здравствене заштите обољелих од ријетких болести, већ генерално квалитета живота обољелих.

- Управо захваљујући вашем раду у протеклих више од пет година, а уз подршку институција, учињени су значајни искораци у побољшању положаја обољелих од ријетких болести у Српској. Заслужни сте што ријетке болести нису више `табу тема` и што се о њима не прича само на Свјетски дан ријетких болести - рекао је Кустурић.

Према његовим ријечима, протеклих година повећана је свијест о овим обољењима и потребама лица обољелих од ријетких болести, која више нису невидљива у друштву.

Кустурић је додао да Фонд и даље остаје отворена институција, како за Савез за ријетке болести, тако и за сва друга удружења пацијената, јер имају заједничку тежњу и интерес, а то је још бољи здравствени систем за све грађане Српске.

Посљедњи дан фебруара у свијету се обиљежава као Међународни дан обољелих од ријетких болести.

Циљ је подизање свијести јавности о ријетким болестима, те о њиховом утицају на живот обољелих и њихових породица. Ријетке болести су оне од којих оболи мање од пет појединаца на 10.000 становника.