latinica  ћирилица
28/02/2021 |  11:23 | Аутор: СРНА

Шпирић: Све док се слави рат умјесто мира, неће бити закона о празницима у БиХ

Све док је некима важније да славе рат, а не мир, у БиХ неће бити закона о празницима у заједничким институцијама, оцијенио је замјеник предсједавајућег Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Никола Шпирић.
Никола Шпирић - Фото: СРНА
Никола ШпирићФото: СРНА

- Први март је за Србе у БиХ дан почетка њиховог страдања у протеклом рату, подсјетник да нису пожељни ни у главном граду ни у тој држави јер их је на то упозорио пуцањ у српске сватове, и крв српског свата пред црквом на Башчаршији - нагласио је Шпирић у изјави за Срну.

Он сматра да нема логичног нити историјског објашњења зашто представници Бошњака траже да се 1. март обиљежава као Дан независности када је БиХ 22. маја 1992. године Резолуцијом 755 примљена у Уједињене нације.

- Не знам гдје је логика да се инсистира на датуму нелегалног референдума одржаног 29. фебруара и 1. марта без воље и учешћа једног народа. Не знам да ли је проблем у некој кризи идентитета ако истовремено неко жели да баштини 25. новембар и ЗАВНОБиХ, а уједно говоре о хиљадугодишњој државности, Котроманићима и повељи Кулина бана. И од свега тога изаберу да као "Дан независности" славе 1. март - дан кад је у Сарајеву убијен Србин - рекао је Шпирић.

Он је оцијенио да је опасно ако такав догађај треба да буде темељ за здраву државу и здраве односе.

- Ако је тако, онда смо у озбиљном проблему. Прихватити 1. март, а не прихватити 21. новембар, дан Дејтонског мировног споразума, довољан је показатељ ко у овој држави шта слави и ко јој какву будућност жели - закључио је Шпирић.