latinica  ћирилица
28/02/2021 |  10:05 ⇒ 15:10 | Аутор: СРНА

Ковачевић: Комисија за сарадњу, јер НАТО интеграције више не постоје

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додика, као и СНСД, на чијем је челу, од почетка истичу да је сарадња са НАТО савезом могућа, али да је за Републику Српску неприхватљив било какав пут ка чланству у Алијанси, јер је Народна скупштина усвојила Резолуцију о проглашењу војне неутралности Српске, истакао је савјетник српског члана Предсједништва Радован Ковачевић.
Радован Ковачевић -
Радован Ковачевић

- Од почетка смо говорили да не пристајемо на Акциони план за чланство у НАТО /МАП/, као и на Годишњи национални програм /АНП/. Пристали смо на документ који се зове Програм реформи, који конкретно говори искључиво о сарадњи и у којем се јасно наводи да се чланство у НАТО не прејудицира, што значи да је та прича у потпуности остављена по страни - појаснио је Ковачевић у изјави за руску Федералну агенцију Новости.

Исто тако, додао је он, одмах је речено да се не пристаје на ново формирање Комсије за НАТО интеграције из разлога што Програмом реформи НАТО интеграције више не постоје и једино што је прихватљиво јесте Комисија за сарадњу са НАТО.

- Програм реформи, Комисија за сарадњу са НАТО савезом је једино што је за нас прихватљиво. Нема никавог пута према НАТО савезу и то је потпуно јасан став Републике Српске. Очигледно је да тај став уважавају сви, укључујући и САД - рекао је Ковачевић.