latinica  ћирилица
28/02/2021 |  09:58 ⇒ 09:58 | Аутор: СРНА

Одобрена вакцина компаније Џонсон и Џонсон

САД су одобриле употребу вакцине компаније Џонсон и Џонсон, која се примјењује у једној дози, јавља Јуроњуз.

САД су сада одобриле трећу вакцину против вируса корона, саопштила је америчка Управа за храну и лијекове.

Вакцина компаније Џонсон и Џонсон познатија као "Џансен ковид 19" /Janssen Covid-19/, која се може складиштити у фрижидеру, сада ће се давати пацијентима у САД у којој се већ примјењују вакцине компанија Фајзер и Бионтек и Модерна.

Здравствени експерти ишчекују вакцину која се даје у једној дози што ће помоћи да се убрза вакцинација док траје борба против вируса који је до сада узроковао смрт више од 510.000 Американаца и мутира на забрињавајуће начине.

ФДА је саопштила да најновија вакцина нуди јаку заштиту од озбиљних болести, хоспитализације и смртног исхода.

- Након ригозорне анализе података стручњаци ФДА и љекари утврдили су да вакцина испуњава критеријуме ФДА у смислу безбједности и ефикасности за хитно одобрење - рекао је Питер Маркс, директор Центра за биолошке процјене и истраживање при ФДА.

Једна доза вакцине компаније Џонсон и Џонсон штити у 85,9 одсто случајева од тешких симптома ковида 19, утврђено је у масовној студији у којој је учествовало 43.000 људи на три континента.

Утврђено је да је вакцина ефикасна и у земљама као што је Јужноафричка Република, гдје се шире забрињавајуће варијанте вируса.