latinica  ћирилица
27/02/2021 |  19:58 ⇒ 20:10 | Аутор: РТРС

Неискориштени туристички потенцијали у Брчком (ВИДЕО)

Домаћи туризам у 2018. и 2019. години биљежио је просјек од преко два милиона ноћења и више од 800 милиона КМ годишњих прихода.
Развој одрживог туризма - Фото: РТРС
Развој одрживог туризмаФото: РТРС

БиХ је на листи Свјетске трговинске организације била на 105 мјесту.

Пандемија вируса корона, све те статистичке показатеље оборила је за 80 одсто. Препознавши овај негативни тренд УСАИД је са владама ентитета и дистрикта Брчко почео са реализацијом петогдишњег пројекта, опоравка туризма и његове припреме за повратак туриста. Вриједност пројекат је 20 милиона долара.

Неспорна је чињеница да је пандемија вируса корона највише штете направила у туризму. Трпе сви почевши од хотелијера, угоститеља, гастронома, винара, туристичких агенција, ауто и авио-превозника и тако у недоглед. Многи се неће оправити. У Брчком, напомињу да јавна управа треба бити конретнија.

Ненад Ристанић, из Удружење хотелијера, угоститеља дистрикта Брчко, каже да је потребно олакшати парафискалне намете и пролониграти плаћање пореза.

Иако су негативни економски ефекти пандемије у домаћем, али и свјетском сектору туризма несагледиви, постоји шанса да се проведе УСАИД-ов Пројекат развоја одрживог туризма и дефинишу конркетни правци активности.

- Управо тај њихов сегмент, који ће нам помоћи да ревидирамо постојеће стратешке елементе који подразмијевају стандарде у погледу одвијања туристичких активности и нових околности насталих у пандемији вируса корона - каже Александар Ђурић, из пододјељења за туризам дистрикта Брчко.

Туризам за дистрикт Брчко једна је од најважнијих привредних грана која, без обзира на потенцијале, није искориштена. Први наредни задатак је оснивање Туристичке организације, која ће бити спона између Владе и сектора туризма.

Шеф Одјељења за привреду, спорт и културу дистрикта Брчко Перо Гудељевић каже да је у Стратегији развоја дистрикта, која ће убрзо бити усвојена, туризам нашао одговарајуће мјесто.

За опоравак туризма и његов рестарт важни су и ковид протоколи, које је Дистрикт већ усвојио, као и енетитети.

- Како би добили међународну потврду да се придржавамо ковид стандарда и протокола, људи који дођу у БиХ знаће да су испуњени сви услови када су у питању хигијенске и здравствене норме - истиче Пројект менаџер УСАИД-а Добрила Вукмановић.

Циљ петогошњег пројекта је подршка економском развоју и опораваку туризма, као важне привредне гране.