latinica  ћирилица
27/02/2021 |  18:52 ⇒ 20:00 | Аутор: РТРС

Добој обезбиједио комплетну документацију заштите од поплава (ВИДЕО)

Град Добој један је од ријетких, а можда и једини у Републици Српској, који је обезбиједио комплетну техничко пројектну документацију заштите од поплава.
Добој - Фото: РТРС
ДобојФото: РТРС

Урађени су главни пројекти регулације ријеке Босне, од Усоре до Руданке, као и главни пројекат регулације ријеке Спрече, али још није дефинисано њихово финансирање.

Пројекат заштите Добоја од поплава је вишемилионски, па ће прво бити рађени мањи пројекти, за које је обезбијеђен новац.

Већ на прољеће почеће регулација два потока чије воде угрожавају Добој, то су Лијешањ и Граб. Новац од 2,6 милиона КМ већ је обезбијеђен.

- Из Фонда солидарности је одмах након поплава извршена регулација и уређење потока Лијешањ у дужини неких 200 метара, а пројектном документацијом је предвиђена регулација и осигурање обала у дужини од два километра - рекао је Озрен Ђурић, начелник Одјељења за управљање водама у ЈП Воде Српске.

Лијешањ је једна од опасности које пријете Добоју, али не и највећа. То је свакако ријека Босна. Уређењем њеног корита Добој би требало да изађе на воду.

- Дијелом ће бити насипи, а дијелом потпорни зидови. У највећој дужини стабилност косина се обезбјеђује утврдама. Такође је планирано коришћење простора, односно спортско-рекреативни садржаји, чиме би се фактички, Добој извео на воду - рекао је Милан Гаврић, помоћник министра за ресор водопривреде.

То што Добој још увијек нема изграђен систем заштите од поплаве брине и грађане, који памте поплаву из 2014. Опасност виде и у објектима грађеним уз водотокове. Забрињава их и то јер још нико не зна када ће почети реализација главног пројекта заштите од поплаве.

- За сад је то тек у фази пројектовања и планирања. Проблеми је рјешавање имовинско-правних односа и необезбијеђена финансијска средства - наводи Момир Дејановић, представника групе грађана "Да се не понови мај 2014".

Главни пројекат заштите Добоја од поплава је скуп и радио би се у фазама. За подизање заштите од Усоре до Јапанског моста потребно је око 22 милиона КМ, док је за уређење корита Босне на Пијесковима и у Барама потребно око 16 милиона. Око шест милиона КМ неопходно је за уређење корита ријеке Спрече. Надлежни кажу - колико је битна реализација, толико је битан и пројекат. Само тако може да се конкурише на доступне изворе финансирања.