latinica  ћирилица
25/02/2021 |  19:11 ⇒ 20:16 | Аутор: РТРС

Формирање Комисије за сарадњу са НАТО не значи и чланство (ВИДЕО)

Настављена су реаговања на формирање Комисије за сарадњу са НАТО. Она представља намјеру усвајања Програма реформи, али не значи и чланство у Сјеверноатлантској алијанси, одговор је на оцјену, да ова комисија трасира пут БиХ ка НАТО савезу.
Заједничке институције БиХ - Фото: РТРС
Заједничке институције БиХФото: РТРС

Нису тачне тврдње опозиционих странака из Српске да је Савјет министара јуче направио неколико корака ка приступању НАТО, изјавио је предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић. Истиче да и називи докумената потврђују да је ријеч о сарадњи, а не интеграцији у НАТО.

- Опозиција гледа искривљено како то и жели да види. Сасвим је јасно који је назив усвојен и који је назив био. Сасвим се јасно дефинише како ће се према том проблему Република Српска поставити - додаје Чубриловић.

На јучерашњој сједници Савјета министара донесена је одлука да се назив Комисије за НАТО интеграциони процес БиХ промијени у Комисија за сарадњу БиХ са НАТО. Бранислав Бореновић наводи да је одлуку још 2019. донијело Предсједништво и да на основу ње БиХ има одрђене обавезе.

- Сваке године БиХ има обавезу да доставља годишње програме, акције, план рада, реформи, како год хоћете, према НАТО штабу у Бриселу. И најмање је битан назив. Одлука је донесена и она се спроводи на бази онога што је урадило Предсједништво БиХ, у којем је своју кључну улогу имао милорад Додик - каже посланик ПДП-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Бранислав Бореновић.

Шефица Клуба посланика СНСД-а у ПД ПС БиХ Сњежана Новаковић Бурсаћ изјавила је да формирање Комисије за сарадњу са НАТО осликава намјеру усвајања Програма реформи и не прејудицира чланство у Сјеверноатлантској алијанси.

- Од суштинске је важности, поготово на нивоу БиХ како се нешто дефинише, назива. То што они тврде да називи нису битни, осликава каква је озбиљност те политичке партије - поручила она.

Портпарол СНСД-а Радован Ковачевић изјавио је да једино што су Милорад Додик и СНСД издали јесте НАТО пут БиХ.

- Издали смо и Стартегију спољне политике Младена Иванића, у којој је он навео да су Акциони план за чланство у НАТО и Годишњи национални програм за чланство у НАТО, дио консензуса у БиХ и нешто са чим нико нема проблем, иако је годину дана прије тога у Народној скупштини Републике Српске усвојена Резолуција о војној неутралности - рекао је Ковачевић.