latinica  ћирилица
25/02/2021 |  15:29 ⇒ 15:33 | Аутор: СРНА

Почеле исплате подршке корисницима права на личну инвалиднину

Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске почело је са исплатама посебног вида новчане подршке корисницима права на личну инвалиднину и корисницима права на помоћ и његу у кући у Републици Српској, за шта је обезбијеђено укупно 1.237.600 КМ.
Министарство здравља и социјалне заштите (фото: Илустрација) -
Министарство здравља и социјалне заштите (фото: Илустрација)

Исплате, које се реализују у складу са недавно усвојеном уредбом о корисницима, условима и поступцима додјеле новчаних средстава, робе и услуга у оквиру "Хитног пројекта за ковид 19 за БиХ" у Републици Српској, почеле су за укупно 6.188 корисника права на личну инвалиднину, којима ће бити исплаћено по 200 КМ, саопштено је из ресорног министарства.

У складу са том уредбом, за кориснике права на личну инвалиднину планирана је и још једна исплата у износу од 200 КМ, а што ће бити реализовано у наредном периоду.

Исплате су, истовремено, почеле и за 132 корисника права на помоћ и његу у кући, којима ће бити исплаћено по 200 КМ једнократно, за шта је укупно обезбијеђено 26.400 КМ.

- То је резултат настојања Владе Републике Српске и Министарства здравља и социјалне заштите Српске да се, у сарадњи са Свјетском банком, пружи додатна подршка систему социјалне, породичне и дјечије заштите, а с циљем адекватног одговора на посљедице пандемије вируса корона и заштите породица и појединаца - наведено је у саопштењу.

Са овим циљем, те у складу са уредбом о корисницима, условима и поступцима додјеле новчаних средстава, роба и услуга у оквиру "Хитног пројекта за ковид 19 за БиХ" у Републици Српској, у наредном периоду ће, уз кориснике права на личну инвалиднину и права на помоћ и његу у кући, новчаним износима бити подржани и корисници права на новчану помоћ, те корисници права на једнократну новчану помоћ који су се захтјевима обраћали центрима за социјални рад у Републици Српској, у периоду од почетка пандемије до новембра 2020. године.

Предвиђено је да сваки корисник права на новчану помоћ, током шест мјесеци, уз редован износ права, добије додатни износ еквивалентан износу који већ прима за наведено право, док је за кориснике права на једнократну новчану помоћ предвиђена једнократна исплата у износу од 250 КМ по кориснику права.

Исплате по овим правима биће извршене у наредном периоду, а о тачном почетку исплата јавност ће бити информисана.

Стратешки циљ Владе Републике Српске и Министарства здравља и социјалне заштите је унапређење и континуитет у функционисању система социјалне, породичне и дјечије заштите у Републици Српској, у складу са прописима и финансијским могућностима, на чему се посвећено ради, наведено је у саопштењу.