latinica  ћирилица
25/02/2021 |  15:20 ⇒ 15:24 | Аутор: СРНА

Сахрањен пуковник Војске Републике Српске Алекса Крсмановић

Пензионисани пуковник Војске Републике Српске Алекса Крсмановић сахрањен је данас на гробљу Градац на Сокоцу. Пуковник Крсмановић преминуо је јуче на Палама у 78. години.
Соколац: Сахрањен пуковник Крсмановић - Фото: СРНА
Соколац: Сахрањен пуковник КрсмановићФото: СРНА

Предсједник Борачке организације општине Пале и члан Скупштине Борачке организације Републике Српске Михајло Парађина опростио се данас од Крсмановића, саборца, пријатеља и патриоте у име свих који су га вољели и поштовали.

Крсмановић је био борац прве категорије и отац борца погинулог у одбрамбено-отаџбинском рату Републике Српске. У рату је обављао дужности помоћника команданта за позадину Сарајевско-романијског корпуса Војске Републике Српске.

- Постоје тихи и повучени људи који свој живот проживе у ужем окружењу, па и њихова смрт буде нечујна и непримјетна. Срећни су људи који заузимају мјесто међу људима на начин како је то чинио наш пуковник Крсмановић - рекао је Парађина.

Он је подсјетио да је Крсмановић, након завршене основне, средње школе и Војне академије, започео службовање од Љубљане, Задра, Загреба, Тузле до Сарајева.

Трагичан распад СФРЈ и ратни сукоби на њеној територији затекли су Крсмановића у команди Седме армијске области у Сарајеву.

- У тим судбоносним временима по српски народ, на примјеру многих предака из српског корпуса непокорених Романијаца, Крсмановић без калкулисања и колебања одлучно стаје у одбрану свог народа, остајући вјеран армији и држави, којима је служио не помишљајући да изда и погази војничку заклетву - навео је Парађина.

Он је истакао да је пуковник Крсмановић као припадник Војске Републике Српске у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату имао привилегију судионика историјске генерације српског народа која је дала највећи допринос у одбрани и стварању Српске.

За слободу српског народа, у септембру 1992. године, живот је дао и Крсмановићев двадесетшестогодишњи син Дарко, чији је губитак пуковник тешко и емотивно подносио свих ових година.

Предсједник Борачке организације општине Пале подсјетио је да је пуковник Крсмановић био веома активан члан Борачке организације Републике Српске и у периоду 1998-2002. године, када је био предсједник Одбора породица погинулих и заробљених бораца Борачке организације.

Иза пуковника Крсмановића остали су супруга Слободанка, кћерка Данка и унук Дарко.

Сахрани Крсмановића присуствовао је велики број родбине, сабораца и пријатеља, уз поштовање епидемиолошких мјера заштите од вируса корона.