latinica  ћирилица
25/02/2021 |  10:50 | Аутор: СРНА

Тегелтија: Буџет може бити усвојен до краја марта

Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија изјавио је да буџет, поготово заједничких институција, није документ у којем има неких озбиљних маневарских простора за промјене и да се, ако буде добре воље и сагласности, може усвојити до краја марта.
Зоран Тегелтија - Фото: klix.ba
Зоран ТегелтијаФото: klix.ba

Тегелтија сматра да се буџет БиХ не усваја на вријеме због комодитета који постоји у Закону којим је дефинисано да привремено финансирање може да траје бесконачно.

- То је заиста преседан. Док год имате тај комодитет у којем можете да усвојите или не усвојите буџет а да се све даље финансира, имаћемо ову ситуацију у којој се опуштено понашају и они који предлажу и они који га усвајају - појаснио је он.

Тегелтија је оцијенио да стављање тачке о повјерењу Савјету министара на дневни ред парламента, свјесни да то не може да се изгласа, прави велику штету свима.

- Постоји много тачака о којима постоји сагласност, рецимо око ММФ-а, пута у европске интеграције, много неких животних питања којима се бавимо, финансирање инфраструктурних пројеката, али највећи проблем у БиХ је што они који обављају политичке функције, они који су у медијима, инсистирају на темама о којима не постоји сагласност. Ми смо друштво у којем апсолутно инсистирамо на тачкама у којим постоји проблем, а све што нам је заједничко занемарујемо као да уопште не постоји - констатовао је Тегелтија.

Да би се ријешиле ствари о којима не постоји сагласност, рекао је он, потребно је потрошити много енергије, напомињући да је рјешавање животних проблема тешко, компликовано, јер се не рјешавају сами од себе.

Он је за сарајевски магазин "Дани" рекао да је разочаран начином комуникације између ММФ-а и власти БиХ.

- Никада се није десило да је ММФ у своје писмо ставио све оно што су обавезе у споразуму са ЕУ. И, сада, имате споразуме са ЕУ, неке ствари су везане за рокове процеса придруживања, а онда неко ко би требало финансијски да подржи реформе у БиХ, то пренесе у своје писмо као обавезу. Тако да је сад БиХ двоструко блокирана за исте ствари - нагласио је Тегелтија.

Он је навео да у том писму намјере има неколико ствари које не кореспондирају са постављеним циљем аранжмана са ММФ-ом, те да је за неуспјех преговора дубоко већи степен одговорности на самој Мисији, него на властима у БиХ.

На питање да ли је реално очекивати да БиХ крајем љета очекује кандидатски статус, Тегелтија је рекао да јесте уколико ЕУ буде имала разумијевања према БиХ.

- Сви треба да знамо да када говоримо о кључних 14 приоритета да је љествица високо подигнута, али јасно је речено да БиХ треба да испуни одређене мјере које ће бити кредибилне за добијање кандидатског статуса. Ми смо крајем прошле године разговарали о томе да постоје три законска рјешења која су услов за кандидатски статус и БиХ ће их, увјерен сам, ријешити до средине године - појаснио је он.

Тегелтија је рекао да је усвојен Закон о јавним набавкама, али чим се ушло у 2021. годину, већ су почели из Брисела, а поготово из Канцеларије Европске комисије у Сарајеву, да постављају неке додатне услове у покушају пролонгирања те одлуке за 2022. годину.

- Ја сам први пут говорио о датуму када су комесари ЕУ у Сарајеву рекли да је реално да у првој половини 2021. БиХ добије кандидатски статус. Сигуран сам да БиХ може то да уради, али у овом тренутку нисам више сигуран да ли и ЕУ стоји иза ставова који су нама овдје што званично, што незванично представљени - рекао је Тегелтија.

Он сматра да на БиХ може позитивно дјеловати уколико односи ЕУ и САД буду бољи, уколико ЕУ и даље буде отворена према процесу проширења, али да успјех БиХ зависи од унутрашњих односа и спремности да се ради на томе.