latinica  ћирилица
25/02/2021 |  08:00 ⇒ 11:43 | Аутор: СРНА

Ровер послао панорамску слику са Марса (ФОТО)

Насин ровер "Истрајност" послао је на Земљу прву панорамску слику високе дефиниције са површине Марса, саопштила је америчка агенција за истраживање свемира.
Ровер на Марсу (фото:NASA/JPL-Caltech/USGS) -
Ровер на Марсу (фото:NASA/JPL-Caltech/USGS)

Фотографија која покрива пун круг састављена је од 142 слике снимљене 21. фебруара камером "масткем-з".

Слика приказује пусту област са геолошким формацијама, укључујући стијену са усјецима од вјетра и ивицу кратера Језеро, гдје се ровер спустио прошле седмице.

Наса је саопштила да ће модерна камера помоћи научницима да испитају атмосферске услове у кратеру и идентификују са даљине врсте стијена и седимената које треба испитати уз помоћ роверових инструмената.

Џим Бел, истраживач са Државног универзитета Аризоне, који предводи операцију са камером "масткем-з", рекао је да слика потврђује да се ровер спустио на идеалном мјесту, пренијела је агенција ДПА.

"Истрајност" је путовао свемиром близу седам мјесеци послије лансирања из Кејп Каневерала у Флориди.

Научници се надају да ће у кратеру Језеро пронаћи доказе да су у прошлости на Марсу постојали микроби. Марс је имао воду на површини прије више милијарди година, а на томе је заснована претпоставка да је на планети можда постојао и неки облик живота.

"Истрајност" ће најмање двије године истраживати површину Марса, његову геологију и климу, а сакупиће и узроке стијена и тла.