latinica  ћирилица
24/02/2021 |  12:12 ⇒ 14:06 | Аутор: СРНА

Кошарац: ФБиХ успорава процес извоза конзумних јаја у ЕУ

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац позвао је надлежне институције у Федерацији БиХ да интензивирају активности и доставе неопходне податке како би БиХ био одобрен програм контроле салмонеле, што је услов за одобравање извоза конзумних јаја у ЕУ.
Сташа Кошарац - Фото: РТРС
Сташа КошарацФото: РТРС

- Овај програм подразумијева смањење броја заражених животиња на годишњем нивоу и рачуна се на нивоу БиХ, али због чињенице да узорковање није спроведено на свим фармама у Федерацији БиХ, тренутно то није могуће спровести - указао је Кошарац.

Он је поздравио активности које је Република Српска реализовала на овом плану, али и изразио забринутост због чињенице да ФБиХ кочи процес извоза конзумних јаја у ЕУ, саопштено је из Министарства спољне трговине и економских односа у Савјету министара.

- Недопустива је тромост надлежних институција Федерације БиХ у овом случају. Њихова обавеза је да заврше свој дио посла, али то нису урадили. Такво понашање успорава наша настојања и потребу да домаћим привредницима омогућимо излазак на тржиште ЕУ и заштитимо домаћу производњу - поручио је Кошарац.

Он је нагласио да су, у међувремену, испуњени остали услови ЕУ у вези са могућношћу извоза конзумних јаја из БиХ.

- Очекујем и апелујем на надлежне институције ФБиХ да у промптном року доставе комплетан извјештај о службеним контролама и узорковањима на свим фармама. То је кључни корак у отварању европског тржишта за наше произвођаче и додатни подстицај за развој домаћих пољопривредних капацитета - закључио Кошарац.