latinica  ћирилица
22/02/2021 |  09:02 ⇒ 12:28 | Аутор: СРНА

Срба и даље нема на руководећим позицијама у МИП-у

На руководећим функцијама у Министарству иностраних послова БиХ, које предводи Бисера Турковић, нема ниједног Србина, пише данашњи Глас Српске.
Заједничке институције БиХ - Фото: РТРС
Заједничке институције БиХФото: РТРС

У вези с тим, Срба нема ни на мјесту помоћника Турковићеве, а на овај проблем недавно је указала и Агенција за државну службу.

- Турковићева од преузимања свог мандата не жели да на једно од четири помоћничка мјеста постави Србина. Умјесто тога, један Бошњак је помоћник у два ресора - наводи Глас Српске.

Министарство је недавно расписало интерни конкурс за помоћника министра, приликом којег је састављена Комисија од руководилаца у МИП-у која би требало да оцјењује кандидате, али у Комисију су именована два Бошњака и један Хрват.

Због тога Агенција није дала сагласност, с обзиром да није испоштован национални баланс.

- Агенција није могла дати сагласност из разлога националне избалансираности, иако се она може довести у везу и са значајем позиције помоћника министра - рекли су у Агенцији за државну службу.

Извори Гласа Српске прецизирали су да у Министарству постоје четири помоћничка мјеста и да је једно, које је припадало Србима, упражњено, док је Турковићева, умјесто да коначно постави Србина, одлучила да један од помоћника постане и вршилац дужности на другој функцији.

- Тако сада један човјек обавља функције на два помоћничка мјеста - пише Глас Српске.

Из Агенције за државну службу рекли су да се у комисију за оцјењивање кандидата, може именовати вршилац дужности ако постоји, те да у супротном Министарство може тражити од Агенције именовање једног члана комисије са листе експерата.

Делегат у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Душанка Мајкић рекла је да се одраније вуче проблем да Срби нису на руководећим функцијама, за шта одговорност сноси и претходни министар Игор Црнадак који није урадио ништа да би се то стање исправило.

- Зато данас имамо овако лоше стање у Министарству и због тога је важно да се отвори шира расправа и укаже на проблеме, и да их покушамо заједно ријешити - навела је Мајкићева.

Она је рекла да очекује да ће Министарство прослиједити извјештај о раду како би делегати у Дому народа имали могућност да расправљају о овој теми.