latinica  ћирилица
20/02/2021 |  08:16 ⇒ 15:14 | Аутор: СРНА

Изборна тишина у Добоју и Сребреници

Изборна тишина уочи поновљених локалних избора у Добоју и Сребреници почела је јутрос и трајаће до сутра до затварања бирачких мјеста у 19.00 часова, саопштено је из Централне изборне комисије БиХ.

Бирачка мјеста у Добоју и Сребреници сутра, на дан поновљених избора, биће отворена од 7.00 до 19.00 часова.

Комисија је 2. фебруара донијела одлуке о одржавању поновљених избора за градоначелника Добоја и Скупштину града Добоја на 89 бирачких мјеста и начелника општине и Скупштину општине Сребреница на 28 бирачких мјеста /26 редовних бирачких мјеста и два бирачка мјеста за гласање бирача у одсуству у Градачцу и Живиницама/.

У складу са Изборним законом БиХ, поновљени избори се спроводе на основу истих кандидатских листи и истих извода из Централног бирачког списка који су кориштени на поништеним изборима.

Након расписивања поновљених избора, Комисија је усвојила и низ аката који третирају понављање избора у Добоју и Сребреници, између осталих, Инструкција о поступку спровођења поновљених избора за градоначелника Добоја и Скупштину града Добоја и начелника општине Сребреница и Скупштину општине Сребреница, Упутство о роковима изборних активности за одржавање поновних избора у основној изборној јединици Добој и Сребреница и Инструкција о примјени члана Изборног закона БиХ којом се уређује поступак координисања и надгледања поновљених избора у основним изборним јединицама Добој и Сребреница.

Поновљене изборе у Добоју и Сребреници ће у име ЦИК-а надгледати 130 супервизора који су обучени и сертификовани у складу са усвојеним Програмом и методологијом обуке супервизора за надгледање поновљених избора.

На гласачком листићу за избор градоначелника Добоја налазе се три кандидата у име три овјерене политичке странке, док се на гласачком листићу за Скупштину града Добоја налазе кандидати у име 85 овјерених политичких субјеката /34 независна кандидата, четири коалиције и 47 политичких странака/.

На гласачком листићу за избор начелника општине Сребреница налазе се четири кандидата у име четири овјерена политичка субјекта /два независна кандидата, једна коалиција и једна политичка странка/, док се на гласачком листићу за Скупштину општине Сребреница налазе кандидати 27 политичких субјеката /један независни кандидат, четири коалиције и 22 политичке странке/.

На 89 редовних бирачких мјеста на поновљеним изборима у Добоју именовано је 427 предсједника и чланова бирачких одбора и исто толико њихових замјеника.

На 26 редовних бирачких мјеста у Сребреници именовано је 108 предсједника и чланова бирачких одбора и исто толико њихових замјеника, те један посебан ковид мобилни тим са три члана.

Именовани су и чланови бирачких одбора на два бирачка мјеста за гласање у одсуству за Сребреницу у Градачцу и Живиницама.

Право гласа на поновљеним изборима на 89 бирачких мјеста у Добоју има 50.615 бирача.

Право гласа на 26 редовних бирачких мјеста у Сребреници имају 10.002 бирача, те 437 бирача на два бирачка мјеста у одсуству у Градачцу и Живиницама.

За посматрање поновљених избора у Добоју и Сребреници Централна изборна комисија БиХ је 18. фебруара акредитовала 118 посматрача удружења грађана, док је за акредитовање посматрача политичких субјеката за посматрање рада бирачких одбора и општинске/градске изборне комисије надлежна општинска/градска изборна комисија.

Из Комисије напомињу да и сви посматрачи акредитовани за посматрање поништених избора одржаних 15. новембра 2020. године имају право посматрати и поновљене изборе.