latinica  ћирилица
19/02/2021 |  21:30 | Аутор: СРНА

Зворник: Отворена изложба "Док живи језик, живи и народ"

У зворничкој Народној библиотеци и музејској збирци вечерас је отворена изложба под назовом "Док живи језик, живи и народ", посвећена развоју српског језика и писма од деветог до 19. вијека.
"Док живи језик, живи и народ" изложба у Зворнику - Фото: СРНА
"Док живи језик, живи и народ" изложба у ЗворникуФото: СРНА

Изложбу су, поводом 21. фебруара - Међународног дана матерњег језика, приредили библиотекар Жељко Николић и приправник у овој културно образовној установи Драгана Кулић.

Николић је рекао новинарима да су наши преци доказали како је матерњи језик могуће његовати и сачувати и када нема материјалних средстава за то, јер они су без обзира на лошије услове живота сачували језик и кроз писане изворе и народни говор.

Истичући да је читање један од најбољих начина да се сачува језик, Николић је истакао да Народна библиотека и музејска збирка посједује значајан број грађе на матерњем језику.

- Читањем ове литературе бићемо духовно богатији и знаћемо очувати благо матерњег језика, а самим тим и идентитет нашег народа - рекао је Николић.

Он је нагласио да је, осим реченог, заштита културе изражавања, правилног коришћења граматике и његовање језичке писмености, темељ сваког друштва, те додао да ова библиотека настоји да кроз разноврсне активности то и његује.

Кулићева је рекла да је језик жива категорија која се стално развија и допуњује.

- Брзина живљења, прекомјерно коришћење страних ријечи и израза, младалачки сленг и жаргон, те све мање читања и писања на матерњем језику како код младих, тако и код осталих категорија, неповољно утиче на очување језика - појаснила је Кулићева.

Она је нагласила да ова изложба има за циљ да укаже на важност познавања основних података о развоју језика од Ћирила и Методија до Вука Стефановића Караџића, те истакла да је познавањем матерњег језика олакшано учење страног језика.

Изложба ће бити отворена до 26. фебруара.