latinica  ћирилица
19/02/2021 |  21:03 | Аутор: СРНА

Вучић: Срби и Хрвати имају заједничку будућност, али не у заједничкој држави

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је да Срби и Хрвати имају заједничку будућност, али да при томе не мисли на заједничку државу и "разне бесмислице".
Александар Вучић - Фото: Novosti.rs
Александар ВучићФото: Novosti.rs

- Запамтите моје ријечи, без обзира на тешко искуство које има и моја породица и не само из Другог свјетског рата него и сукоба у БиХ 1992. године када су све куће Вучића спаљене, Срби и Хрвати ће морати бити много ближи, много јединственије радити у будућности јер ће то бити једини начин да опстану - рекао је Вучић.

Вучић је оцијенио да су за Београд односи са Хрватском врло важни, те да Србија настоји да не увриједи и повриједи, без обзира на различите ставове о бројним историјским питањима, од Другог свјетског рата до акције "Олуја".

Он је навео да односи Србије и Хрватске никада неће бити лаки и да никада нису били једноставни за разумијевање, те да постоји нека врста негативног односа, као и мржња код једног броја људи са обје стране због свега што се догађало у прошлости, а што различито тумаче.

Вучић је рекао за хрватску телевизију РТЛ да не мисли да је разумијевање између Срба и Хрвата веће, али да је добро да се не лажу да су најближи и да се воле највише на свијету, него да се ти односи поставе у некакву рационалну раван.

На констатацију да је предсједник Хрватске Зоран Милановић рекао "да се неће састати са њим док не да попис несталих", Вучић је рекао да је то његово право, те додао да Србија жели да пронађе сваког несталог Хрвата и не жели ни на који начин сакрити ниједног злочинца.

"Ми смо спремни да Хрватска каже "ево ми мислимо да се неко налази на том мјесту, у року од 24 часа пошаљите своје људе, комисију, заједно са нашим људима ископаћемо то мјесто /гробницу/". Само да бисте видјели да нико ништа не крије. Све што можемо наћи, тражите и добићете", истакао је Вучић.

Он је рекао да не може направити оно што не постоји или што је неко можда и намјерно уништио.

- Када видите оца који тражи свог сина и којем очи засузе... Је ли ви стварно мислите да ја знам гдје је неко убио тог човјека и гдје му је склонио тијело? То много више говори о вама него о мени. Јер то у животу свом не бих направио. Нећу ни говорити да се тражи једнак или нешто већи број Срба него Хрвата, али потпуно је свеједно - навео је Вучић.

Када је ријеч о Србима у Хрватској, Вучић је рекао да су њихови политички представници увијек имали самосталан приступ и да су они дио хрватске Владе и дјелују у име те Владе, а да је Србија ту да им увијек помогне у смислу економске помоћи.

- Никада ни на који начин, нити сам вршио притисак на њих, нити ме то занима. Мене занима да помогнем српском народу колико могу. И када се догоди било шта што им представља проблем - ми смо ту, разумије се уз хрватску Владу, да им помогнемо како год је могуће. У смислу економске помоћи, подршке, слања грађевинског материјала, свега другог што је потребно - истакао је Вучић.

Он није хтио да се изјасни да ли му смета то што представници Срба иду на прославу годишњице "Олује", али је напоменуо да он то не би учинио да је на њиховом мјесту.

- Али, ја нисам у њиховим ципелама. И зато поштујем то што они доносе своје одлуке самостално. Они свог српског рода не могу да се одрекну, као ни своје хрватске државе. И они бирају шта ће да раде и због себе, својих породица и своје будућности, али и због будућности припадника српског народа у Хрватској - рекао је Вучић.

Он је навео да ће сутра у Србију стићи 150.000 доза вакцине "Астра-Зенека", те додао да ће Србија ускоро бити прва у Европи по броју вакцинисаних, па чак и испред Велике Британије, а да је по броју вакцинисаних са двије дозе прва.

На питање коју ће вакцину он одабрати, Вучић је подсјетио да је већ рекао да би узео кинеску, јер је прављена традиционалним методама, додајући да се нада да би Србија могла у мају или почетком јуна да добије смјесу и почне паковати руску вакцину "спутњик", а пред крај године да преузме комплетан трансфер технологије да би почела и производњу.

- Наши капацитети би у том случају били око 20 милиона доза. За нас је реално потребно око пет до шест милиона доза да вакцинишемо 2,5 до три милиона људи. Све остало бисмо дали на располагање, пре свега у региону, коме је то потребно - нагласио је Вучић.