latinica  ћирилица
19/02/2021 |  20:22 ⇒ 21:03 | Аутор: СРНА

Вучић: О посјети папе одлучује СПЦ, важни бољи односи

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је да одлуку о посјети папа Фрање Србији мора донијети Српска православна црква /СПЦ/, а да он мисли да би у историјском смислу успостављање бољих односа са Ватиканом било врло важно за Србију.
Александар Вучић - Фото: ТАНЈУГ
Александар ВучићФото: ТАНЈУГ

- Ватикан није признао ни самопорглашено Косово, што је у српском народу свакако нешто што је изузетно значајно - рекао је Вучић.

Он је навео да вјерује у добре и нешто боље односе са Ватиканом и додао да је увјерен да се на том питању мора много радити и бити искрени једни према другима.

- Каква ће бити воља /Његове светости/ патријарха /српског/ Порфирија и осталих владика, то је на њима. Није на мени да се мијешам. Наше државне ствари су нешто другачије... Ми с Ватиканом имамо врло, врло добре односе као с државом. Али то је нешто другачије од црквених односа - изјавио је Вучић за хрватску телевизију РТЛ.

Вучић је о избору митрополита загребачко-љубљанског Порфирија за патријарха српског истакао да је ријеч о човјеку који је одан Цркви, Србији и српству свакако, православној вјери и хришћанству у цјелини.

- Ријеч је и о једном веома рационалном уму, изузетно образованом човеку. Вјерујем да ће и у том смислу додатно продубити и сарадњу и приближити и наше Цркве и народе - истакао је Вучић.