latinica  ћирилица
19/02/2021 |  19:01 ⇒ 20:28 | Аутор: РТРС

Случај "Осмица" добио судски епилог (ВИДЕО)

Случај "Осмица" добио је судски епилог. Суд БиХ у првостепеној пресуди ослободио директора ОБА Османа Мехмедагића и његовог сарадника Мухамеда Пекића одговорности за изузимање видео материјала из Поште!
Осман Мехмедагић - Фото: СРНА
Осман МехмедагићФото: СРНА

Ослобађајућу пресуду судија Бранко Перић изрекао је у експресном року, само пола часа након окончања завршних ријечи Тужилаштва БиХ и одбране. Аргументи одбране да се ради о монтираном политичком процесу за судију Перића су били увјерљивији, а у образложењу пресуде изнио је тврдњу о, како је рекао, до сада невиђеним притисцима на Суд. Тужилаштво БиХ жалиће се на првостепену пресуду Суда БиХ.

У образложењу пресуде судије Перића изостало је објашњење о чијем и каквом политичком притиску, очитованом у два отворена писма непримјереног садржаја је Суд БиХ био изложен, па је квалификацију одбране оптужених да је вођен "хибридни рат против ОБА", Перић пренио и на терен Суда БиХ. Но, каже, Суд није подлегао притисцима, јер су кључни свједоци, замјеник директора ОБА Трифко Буха и руководилац у агенцији Ибрахим Међедовић потпуно срушилии концепт оптужнице.

- Трифко Буха и Ибрахим Међедовић су потврдили да су предузете радње биле од обавјештајног значаја - рекао је Перић.

Остало је нејасно зашто је изузимање видео надзора поште, с циљем утврђивања идентитета подносиолаца кривичне пријаве против директора ОБА од обавјештајног значаја за безбједност БиХ, као и ко и какав хибридни рат води против ОБА? Тужилац Олег Чавка, који најављује тужбу на пресуду, не прихвата такву квалификацију, тврдећи да је Осман Мехмедагић своју позицију и током доказног поступка вишеструко злоупотребљавао.

- Практично је и у судници давао овлаштења свједоцима да свједоче у његову корист у дијелу питања која поставља одбрана, а у дијелу питања која поставља тужилац, свједоци су рекли да не могу свједочити јер се ради о активној операцији - рекао је Чавка.

Задовољна одбрана, осим понеким унакрсним питањем, није ни саслушавала свједоке у доказном поступку, током невиђено кратког суђења од непуна два мјесеца.

Сенка Ножица, бранилац Османа Мехмедагића, навела је да је судија Перић рекао све, што је и одбрана рекла. Према њеним ријечима, у случају се "водио један рат, политички одстрел преко суда против нашег брањеника". Каже да је циљ свега био да се Мехмедагић искључи из овог посла.

Нову оптужницу Тужилаштва БиХ у афери "Безбједносне дозволе" против директора ОБА Османа Мехмедагића Осмице и његовог савјетника Муриза Друшкића, као и министра безбједности у Савјету министара Селме Цикотића, Ножица није жељела да коментариђе. Док чека другостепену пресуду и евентуално потврђивање раније одбијене оптужнице, Осмица је и даље директор. Једино, јуче му је истекла дозвола за приступ тајним подацима степена "врло тајно", а парадокс је да није ни тражио да му се изда нова.