latinica  ћирилица
19/02/2021 |  18:53 ⇒ 20/02/2021 | 08:37 | Аутор: РТРС

Село Црнча код Дервенте спрема дочек новом патријарху (ВИДЕО)

Нови патријарх Порфирије вуче коријене из дервентског села Црнча и има држављанство Републике Српске. Породица и мјештани поносни су на њега. Кажу, кад год да дође у завичај спремиће му дочек за памћење.
Село Црнча код Дервенте - Фото: РТРС
Село Црнча код ДервентеФото: РТРС

Ово је село Црнча код Дервенте,одакле потичу коријени новог патријарха Порфирија. Његов отац рођен је у засеоку Брезичани, гдје данас живи Порфиријев стриц Слободан. Вијест да је син његовог рођеног брата постао патријарх, измамила му је, каже, сузе. Стрина Загорка не крије радост.

- Паметан човјек, зна десет језика. Кад су он и Фотије били овдје, ја кажем Пеле, зовем га Пеле, реко Пеле паметан си дјечак - прича Слободан Перић. 

Загорка Перић из Црнече, прича о његовим данима из младости. 

- Кад је био мали, док није пошао у школи, долазио је овдје, љетовали су по мјесец дана, он и његови родитељи свако љето редовно су посјећивали. Послије кад је он отишао по својим обавезама рјеђе је долазио, али увијек смо у контакту -

Порфирије, или крштено Првослав, није рођен на овим просторима, јер су родитељи, послије Другог свјетског рата, одселили за Војводину. Међутим, по оцу и мјесту његовог рођења у матичним књигама у Црнчи стоји да и патријарх има држављанство Републике Српске.

- Знам из књига да је отац Радивоје рођен у Црнчи, има вјенчани лист, ожењен је Радојком Бркић из Појезне, такође знам да има држављанство Републике Српске и БиХ - истиче Момир Вукичевић, матичар Мјесне канцеларије Црнча.

Мјештани Црнче и околних села не крију да су поносни што нови патријарх вуче коријене баш из њиховог краја.

- Нисмо ни имали неку већу главу негдје да нам буде драго толико, као што је он сад дошао. Драго нам је свима да је он баш то, нашао се на правом мјесту - наглашава Рајко Вукичевић,

Овдје кажу да једва чекају да њихов Првослав у село дође као патријарх Порфирије. Приредиће му дочек за памћење, јер заједно с њим и овај крај ће, увјерени су, ући у историју. Патријарх је као митрополит загребачко – љубљански посљедњи пут боравио у Дервенти у августу 2019. године, када је присуствовао освештању звона на Саборном храму Успења Пресвете Богородице.